Forintul se depreciază

forint

Investitorii de pe piaţa financiară speculează împotriva forintului în urma recomandărilor analistului Nouriel Roubini, motiv pentru care moneda ungară se depreciază semnificativ faţă de euro, potrivit Ministerului Economiei de la Budapesta.

“Nouriel Roubini, unul dintre cei mai influenţi analişti financiari din lume, a recomandat într-o notă pentru investitori asumarea unei poziţii short (de vânzare) pe forint. Se pare că speculatorii au urmat sfatul şi au început atacul asupra forintului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Wall Street Journal.

Firma de cercetare a lui Roubini, Roubini Global Economics, a recomandat la 3 ianuarie vânzarea forintului, a rupiei indiene, coroanei cehe şi randului sud-african “din cauza perspectivelor slabe privind politica monetară şi fundamentele macroeconomice” ale acestor ţări.

Forintul s-a depreciat puternic săptămâna trecută. Evoluţia a fost atribuită de analiştii din piaţa financiară comentariilor ministrului Economiei, Gyorgy Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii băncii centrale în martie. Ministerul a negat, în comunicat, că declaraţiile ministrului ar reprezenta motivul deprecierii.

Forintul s-a apropiat de pragul psihologic de 300 de forinţi pentru un euro la scurt timp după publicarea comentariilor ministrului, iar luni se tranzacţiona la 297 forinţi pentru un euro, în urma unei deprecieri de peste 2% faţă de începutul anului.

 pesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.