Adrian Ştef nu este de acord cu poziţia directorului Vulturescu referitor la situaţia de la Carei

adrian-stef
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, îşi manifestă dezacordul cu privire la folosirea Monumentului Ostaşului Român din Carei ca suport pentru beculeţele ornamentale de sărbători. Potrivit interlocutorului scoaterea în evidenţă a unui momument istoric nu se face prin agăţarea pe acesta a unor luminiţe ornamentale.

„Nu se potrivea să agăţi tot felul de luminiţe pe Monumentul Ostaşului Român. Vorbim aici de un simbol naţional. E un lucru să-l scoţi în evidenţă şi altceva să agăţi acele luminiţe. Nu sunt deloc de acord cu poziţia lui Vulturescu în această problemă. Pur şi simplu nu poţi să faci asemenea lucruri. Am înţeles că organele competente au amendat firma care a instalat acele luminiţe ornamentale”, a declarat Ştef.

Din verificările efectuate de poliţiştii careieni venite în urma solicitării Instituţiei Prefectului s-a constat că „firma care a amplasat ghirlandele luminoase pe monumentul din Carei a încălcat art. 55, alin. 1, litera b din Legea privind protejarea monumentelor istorice, reprezentantul legal al firmei fiind sancţionat contravenţional pentru că nu a solicitat avizele legale pentru montarea acelor becuri pe monument”, rezultă dintr-un comunicat de presă dat publicităţii de către Prefectură.

Potrivit celor declarate de prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram “firma care a instalat acele beculeţe a primit un avertisment din partea oamenilor legii. Mi s-a comunicat că firma în cauză nu a ştiut că trebuie să ceară un aviz din partea Direcţiei pentru Cultură. Aceştia au înţeles că au greşit şi astfel au scăpat doar cu un avertisment. Pe viitor vom fi mai atenţi ca asemenea lucruri să nu se mai repete”.

Consilierul din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Toduţ, consideră că instalarea iluminatului ornamental pe Monumentul Ostaşului Român din Carei “a fost doar o gafă nevinovată şi nicidecum o profanare. În Legea Monumentelor Istorice nu există termenul de “profanare” acesta este şi motivul pentru care noi nu am intervenit. Nu s-a adus niciun prejudiciu material monumentului în sensul că nu s-a bătut niciun cui”. Cu toate acestea interlocutorul consideră că montarea acelor beculeţe “a fost un gest neavenit, negândit suficient. După ce am fost sesizaţi cu privire la cele întâmplate am solicitat Primăriei din Carei să demonteze instalaţia”.
În ceea ce priveşte existenţa vreunui aviz din partea instituţiei pe care o reprezintă, Toduţ recunoaşte că firma care a efectuat lucrările nu a solicitat un asemenea document.

5 Comentarii la "Adrian Ştef nu este de acord cu poziţia directorului Vulturescu referitor la situaţia de la Carei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.