Revenirea lui Adrian Nastase

adrian-nastase

Undeva spre sfârşitul lunii ianuarie sau mijlocul lui februarie, fostul premier Adrian Năstase va fi, foarte probabil, eliberat condiţionat din detenţie. La 62 de ani, fostul lider al PSD are interdicţia, dată de instanţa supremă, de a candida pentru vreo funcţie publică timp de aproape trei ani. Cu alte cuvinte, Năstase va continua să ispăşească o altfel de pedeapsă: îi este interzisă ieşirea în ringul vieţii politice – alegeri, candidaturi, campanii, funcţii. În acest context, fostul ministru de Externe, preşedinte al Camerei Deputaţilor, premier, lider de partid şi candidat la Preşedinţie Adrian Năstase, mai are vreun viitor politic, îşi mai poate relansa cariera de lider marcant şi influent şi în propriul partid dar mai ales în viaţa politică românească? Se poate teme cineva, din PSD sau de pe scena politică, de Adrian Năstase liber? Sunt întrebări la care au răspuns, pentru cotidianul.ro, Ion Iliescu, fost preşedinte al României şi preşedinte de onoare al PSD, deputatul liberal Petre Roman, fost premier al României, Frunda Gyorgy, fost europarlamentar şi senator UDMR şi consilier al premierului Ponta, şi Emil Boc, fost lider al PDL şi ex-premier, actualmente primar al municipiului Cluj Napoca.

Ion Iliescu: “Adrian Năstase poate să transforme această episod nefericit din viaţa lui, într-o victorie!”

“O vreme va trebui să fie foarte prudent şi reţinut. Nu se poate implica în viaţa politică activă, dar el este un om valoros, un intelectual citit, cultivat şi părerea lui va fi utilă, indiferent în ce context. Eu cred că el va evita, o perioadă, să se implice la nivel politic instituţional.

Bineînţeles că poate să transforme această episod nefericit din viaţa lui, într-o victorie! Nu ştiu ce ar trebui să facă în acest sens, pentru că nu pot să judec în locul său. Dar el este un om inteligent şi nu are nici un interes să iasă la rampă acum. Însă se va integra în plan intelectual şi în partid şi în viaţa politică dar cu prudenţa şi reţinerea necesare şi va fi şti să câştige simpatia firească şi meritată.

Nu cred că va ţinti poziţii importante în partid, acum, ci cred că va acţiona, repet, cu prudenţa şi reţinerile necesare.

Dar sunt convins că partidul îl va primi cu toată gratitudinea şi îl va folosi datorită capacităţii sale intelectuale.

Pe măsură ce lucrurile vor evolua, nu imediat, evident că el va putea ocupa diverse funcţii, instituţional şi în partid şi în alte demnităţi. Dar va fi o perioadă în care să se integreze în viaţa intelectuală dar cu reţinerea necesară.

Nu îmi fac probleme în privinţa lui, că va rămâne pe dinafara vieţii politice, el este un băiat inteligent şi va fi înţelept. De altfel, el, şi în închisoare fiind, a scris şi scrie cu pertinenţă şi cu substanţă. Este un om cultivat şi este cu atât mai mult util în libertate!

În PSD numai oamenii lipsiţi de bună credinţă şi oameni cu gânduri ascunse s-ar putea teme de un Adrian Năstase liber!”, a declarat pentru cotidianul.ro Ion Iliescu.

Petre Roman: “Adrian Năstase a fost şi este un important om politic, fără îndoială!”

“Aş vrea să-mi daţi voie să nu mă pronunţ asupra acestei chestiuni în acest moment. Este un lucru pe care cel mai bine, în momentul ăsta, este să-l lămurească chiar el, nu vreau să fac eu speculaţii pe tema asta. N-am nici o îndoială că a fost şi este un important om politic însă orice fel de lămurire în legătură cu cariera lui o poate face numai el. Eu nu sunt ziarist-comentator, eu sunt om politic, şi pe de altă parte mi-a fost colaborator apropiat, a fost ministru de Externe în guvernul pe care l-am condus, aşa încât aşa mi se pare mie că e normal să spună el ce gânduri are în acest moment iar nu să spun eu ce ar trebui el să facă. Despre necesitatea şi utilitatea prezenţei lui Adrian Năstase pe scena politică, lucrul acesta nici nu e de clarificat, prezenţa dumnealui pe scena politică e un fapt, cu atât mai semnificativ cu cât a trecut printr-o fază extrem de dură care, în esenţa ei, era tot politică, aşa că nici aici nu este prea mare loc de speculaţie, prezenţa lui politică e un fapt irevocabil, aşa cred eu! El nu a încetat să fie în politică pentru că acolo unde s-a aflat, adică la închisoare, era tot un fapt politic!”, a afirmat Petre Roman.

citeste continuarea stirii pe cotidianul.ro

Un Comentariu la "Revenirea lui Adrian Nastase"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.