Pompierii şi-au prezentat astăzi bilanţul pe anul 2012

bilant-pompieri-2012

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Someş” Satu Mare a prezentat astăzi, 10 ianuarie, bilanţul instituţiei pe anul 2012. La şedinţa de bilanţ au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, inspectorul şef al ISU „Someş”, Iulian Burz, directori şi reprezentanţi ai unor instituţii din Satu Mare.

Cu ocazia controalelor şi acţiunilor de prevenire desfăşurate anul trecut (2012), au fost constatate 5.466 încălcări şi deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţie civilă, iar 3.511 (64 %) au fost înlăturate prin activitatea de îndrumare şi control efectuată de inspectori.

Privind aplicarea sancţiunilor contravenţionale, în perioada analizată au fost aplicate un număr de 4.947 de avertismente şi 519 amenzi contravenţionale, în cuantum de 557.100 lei . A existat o preocupare permanentă pentru creşterea calităţii activităţilor de prevenire în rândul populaţiei, prin organizarea şi desfăşurarea unor exerciţii de alarmare în caz de incendiu şi de protecţie civilă cu prilejul executării alarmărilor publice la localităţile planificate, verificarea sistemului de înştiinţare şi alarmare.

Au fost executate 354 exerciţii de alarmare în caz de incendiu şi 21 pentru situaţii de protecţie civilă, în care s-au verificat planurile întocmite pentru activităţile practic – aplicative, exerciţii de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă – au fost necesare un număr de 98 de zile şi au fost angrenate toate cadrele Inspecţiei judeţene de prevenire.

Cadrele Inspecţiei de Prevenire au executat, pe parcursul anului 2012, 135 de controale la Serviciile Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă constituite la nivelul localităţilor şi operatorilor economici din judeţ, urmărindu-se modul în care aceştia sunt instruiţi, respectiv modul în care se execută şi se finalizează controalele la gospodăriile populaţiei. Totodată, s-a controlat modul în care sunt constituite, dotate şi încadrate serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din zona de competenţă a unităţii.

În luna mai 2012 s-au organizat etapele zonale (trei zone ale judeţului) ale Concursurilor profesionale ale SVSU, calificându-se pentru etapa judeţeană echipajele clasate pe primele trei locuri din cele trei zone. La aceste etape zonale au participat un număr de 40 de servicii voluntare. În luna iunie a avut loc etapa judeţeană a concursului, primul loc obţinându-l echipajul SVSU Viile Satu Mare, care a participat şi la faza interjudeţeană organizată în municipiul Zalău, necalificându-se însă pentru faza naţională. Cu ocazia zilei de 13 septembrie, serviciilor voluntare clasate pe primele trei locuri la etapa judeţeană a concursurilor profesionale, li s-au acordat premii constând în bani şi diplome.

În perioada analizată s-au înregistrat un număr de 4.407 intervenţii (în medie 12 pe zi) după cum urmează: 216 incendii; 131 incendii de vegetaţie şi altele; 3.696 intervenţii SMURD (3.601 ajutor medical de urgenţă, 74 asistenţa persoane, 21 descarcerări); 132 deplasări întoarse din drum; 10 intervenţii pentru salvarea animalelor; două intervenţii pentru protecţia mediului.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul intervenţiilor a crescut cu 84,39 % de la 2.339 la 4.407, iar numărul incendiilor a rămas acelaşi, repectiv 216. Media intervenţiilor la 100.000 de locuitori a fost de 108,4, iar la 1.000 km2 de 91,218.
Timpul mediu de răspuns a fost de 13’32”, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 58’58’’.

În anul 2012 au fost salvate bunuri în valoare de 446.010.450 lei iar valoarea pagubelor se ridică la suma de 2.563.355 lei. În cadrul intervenţiilor SMURD au fost asistate un număr de 3.443 persoane din care 3.337 adulţi şi 406 copii.

În anul 2012, inspectoratul a dezvoltat relaţiile internaţionale cu partenerii din Ungaria, Ucraina şi Olanda, atât pe planul cooperării profesionale cât şi ca parteneri în proiectul „Realizarea sistemului informaţional hidrometeorologic de monitorizare a apelor şi incendiilor în vederea excluderii comune a riscurilor cu Direcţia de Apărare Împotriva Catastrofelor din Nyiregyhaza Ungaria”.

Valoarea totală a proiectului a fost de 1.965.364 Euro din care 1.599.141 Euro au revenit părţii române. Din această sumă contribuţia proprie a solicitantului a fost de 31.983 Euro, fonduri care au fost asigurate prin parteneriat de Consiliul Judeţean Satu Mare. Perioada de implementare a proiectului a fost de 18 luni.

Obiectivul propus a fost realizarea unui sistem de alarmare – avertizare – înştiinţare directă a populaţiei şi integrarea acestuia cu reţelele existente şi nou create. În prezent, proiectul a fost finalizat, printr-un exerciţiu comun care a demonstrat funcţionalitatea şi oportunitatea acestui proiect.
De asemenea, a fost finalizat proiectul POR prin livrarea ultimelor autospeciale către beneficiari.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.