Consiliul Județean va continua să dezvolte Secția de chirurgie cardio-vasculară a SJU

stef-galajda
Înființarea unei secții de chirurgie cardio-vasculară a fost o realizare importantă pentru județul Satu Mare, în țară existând astfel de secții doar în București, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov și Constanța.

Întregul proiect a presupus un efort imens și s-a derulat pe parcursul unui an. „Pentru Consiliul Județean a fost un proiect primordial şi atingerea unor standarde care pentru aproape toate spitalele din țară ar fi fost imposibil de îndeplinit. Principala condiție a fost existența la Satu Mare a unui chirurg care să adune în jurul său un personal foarte bine pregătit și cu experiență”, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef.

Cine este dr. Zoltan Galajda?

Zoltan Galajda este un medic român, stabilit de mai mult de 20 de ani în Ungaria, la Debrecen. El are efectuate peste 2.000 de operatii pe cord deschis în Ungaria, Franța, Germania și România și a acceptat propunerea de a coordona compartimentul din Satu Mare deoarece evaluările recente efectuate în judeţul nostru pun în evidență incidenţa mai mare a factorilor de risc şi a patologiei cardiovasculare spre deosebire de alte zone ale țării, fiind și originar din această regiune. De numele lui se leagă trei tehnici de operație pe cord deschis pe care le-a realizat în premieră mondială. Acestea pot fi accesate pe internet, iar dreptul de practică este valabil și poate fi consultat la Spitalul Județean Satu Mare.
„Este știut faptul că la ora actuală toate centrele de chirurgie cardio-vasculară duc o lipsă acută de personal medical superior specializat. Venirea mea la Satu Mare poate a fost surprinzătoare pentru multe cercuri de specialitate și în fond a fost un accept la cereri repetate din partea mai multor instituții și persoane cu influență din România. O asemnea primă solicitare a avut loc în 2009 în urma căreia timp de doi ani am ocupat postul de director de cercetare-dezvoltare la Institutul Inimii din Târgu Mureș prin invitația domnului profesor Radu Deac. Atunci, această perioadă s-a concretizat cu o serie de operații pe cord deschis realizate în premieră națională la Târgu Mureș. Chirurgia cardiacă într-adevăr necesită condiții deosebite de asepsie, o perfectă organizare și tehnică specială. Din această cauză, îi înțeleg pe cei care sunt sceptici și chiar au o părere nefavorabilă legată de înființarea acestei secții la Satu Mare. Sunt însă convins că prin exemplul pe care îl va da această secție în final va atrage exemplele benevole binevenite în Spitalul de Urgență Satu Mare” a declarat dr. Zoltan Galajda.

El a afirmat că a fost înțelegător și a respectat dorința unor medici de a nu participa la o asemenea activitate, chiar dacă li s-a propus formarea gratuită în acest domeniu. „Nici nu era necesar, întrucât secția își va desfășura activitatea cu persoane deja formate și care se interesează deja de posibilitatea de a veni în regim permanent la Satu Mare în specialitatea de chirurgie cardiacă. Dacă ne referim numai la specialitatea de chirurgie vasculară, evoluția la Satu Mare a acestei specialități a fost următoarea: exista pe hârtie, apoi a existat persoană încadrată, medic specialist, însă care a lucrat foarte puțin, fără experiență și de atunci se află continu în concediu fără plată. După venirea mea la Satu Mare, pot spune că la numai opt luni ne putem mândri cu o tânără specialistă în chirurgie vasculară plină de ambiții, în regim permanent la Satu Mare. Mă voi ocupa personal de pregătirea ei, urmând ca în mod asemănător să definitivăm și secția de chirugie cardiacă. Văzând unele comentarii din presă, țin doar să precizez că niciodată nu mi-am desfășurat activitatea sub influența unui partid politic, îl apreciez pozitiv pe actualul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, nu ca politician, ci ca om, pentru spiritul de inițiativă și dorința de a face bine sistemului sanitar sătmărean. În prezent se pune accent, chiar de la nivel de minister, pe finanțarea spitalelor în funcție de gradul de clasificare. Cu mulți ani în urmă, chiar din Ministerul Sănătății s-a cerut imperios transferarea unor secții, cum ar fi cardiologia, în Spitalul de Urgență. Luând toate acestea în considerare, personal cred că acest articol s-a născut din neinformare sau orgolii care trebuie lăsate deoparte spre binele bolnavilor” a mai afirmat dr. Zoltan Galajda.

Clujenii se operează la Satu Mare

De la înființarea secției de chirurgie cardio-vasculară, primul pacient operat pe cord deschis la Satu Mare a fost sătmăreanul Emil Fogaş, care a fost operat în regim de urgenţă din cauza stării grave în care se afla. Acesta a suferit două intervenţii la inimă, iar după o săptămână a putut fi externat la domiciliu.

Al doilea pacient operat a fost o bolnavă de 78 de ani, suferind tot două intervenții (coronare și valvă cardiacă), fiind tot o urgență, pacienta fiind originară din Satu Mare, cu domiciliul în județul Cluj.”Era de neînchipuit până acum un an ca un clujean să vină la Satu Mare să se opereze”, a spus Adrian Ștef.

Dr. Zoltan Galajda a precizat că pregătește operațiile la fel de strict și de minuțios la Debrecen, Satu Mare sau în oricare altă parte a Europei în care operează. Totodată, urmărește cu aceeași atenție evoluția post-operatorie a tuturor pacienților și astfel se explică de ce în ciuda faptului că toate cazurile au fost urgențe cu risc ridicat, bolnavii au fost externați la domiciliu fără complicații. Crearea unui Centru de Chirurgie Cardio-Vasculară necesită o muncă imensă de organizare. Având în vedere deficitul de personal specific tuturor centrelor similare, formarea personalului la Satu Mare se va face în mare parte la locul de muncă. Pentru aceasta specialiști cu experiență vastă în domeniul atât din România, cât și din străinătate vor veni și își vor trimite echipe la Satu Mare în acest scop. Toate acestea se datoresc bunelor relații profesionale pe care dr. Zoltan Galajda le-a acumulat în decursul celor 20 de ani de chirurgie cardiacă.

Investițiile în sistemul sanitar vor continua

Președintele CJ, Adrian Ștef a ținut să-i asigure pe sătmăreni că investițiile în sistemul sanitar din județ vor continua, în ciuda piedicilor pe care le pun anumite persoane. „Au fost medici care mi-au cerut să opresc investițiile pentru că nu mai pot să-și dezvolte cabinetele private. Toate investițiile sunt făcute pentru sătmăreni, pentru a nu mai fi obligați să se trateze în alte orașe din țară sau în străinătate”, a afirmat Adrian Ștef.

Președintele Adrian Ștef a ținut și să infirme zvonurile privind o eventuală schimbare a managerului Adrian Marc: „Nu s-a vorbit nicio clipă de schimbarea managerului Adrian Marc, fiind doar zvonuri aruncate de persoane răuvoitoare”.
Primul sătmărean operat pe cord deschis, Emil Fogaș dorește să-i mulțumescă încă odată dr. Zoltan Galajda. „Datorită operației sunt în viață și de acea le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în deschiderea secției de chirurgie cardio-vasculară și dr. Galajda în special”, a spus Emil Fogaș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.