Arheologul sătmărean Robert Gindele este membru în Comisia Naţională de Arheologie

Robert-Gindele
Şeful Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, Robert Gindele, a fost ales membru în cadrul Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA) din România. Potrivit celor declarate de către arheologul sătmărean, acest organism ştiinţific are un număr de 21 de membri şi funcţionează în cadrul Ministerului Culturii.

Potrivit Ordonanţei de Guvern (OG) nr. 43 din 2000, membri Comisiei Naţionale de Arheologie sunt propuşi, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului culturii şi cultelor de către: Comisia Naţională de Arheologie, Academia Română prin institutele sale de specialitate, facultăţile şi institutele de cercetare de specialitate din cadrul învăţământului, Ministerul Culturii şi Cultelor şi de muzeele şi asociaţiile profesionale în domeniu.

Principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale de Arheologie sunt următoarele: elaborarea strategiei naţionale în domeniul cercetării arheologice; avizarea planului anual al cercetărilor arheologice din România; avizarea normelor şi metodologiilor din domeniul cercetării arheologice; elaborarea şi actualizarea regulamentului săpăturilor arheologice; analizarea solicitărilor cu privire la eliberarea autorizaţiilor de săpături arheologice, indiferent de sursa lor de finanţare, etc.

Robert Gindele a absolvit Facultatea de Istorie, profil Arheologie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca în 1997. În anul 2007 a obţinut titlul de doctor în istorie. În prezent este şeful Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.