Monumentul Ostaşului Român din Carei, suport pentru iluminatul ornamental de sărbători

monument-carei

foto:buletindecarei.ro

Scandalul iscat pe marginea utilizării Monumentului Ostaşului Român ca suport pentru salbele de beculeţe ornamentale naşte păreri pro şi contra. Unii consideră că, prin acest demers autorităţile locale au profanat unul dintre simbolurile luptei de eliberare a patriei.

Directorul Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, ne-a declarat că „în cadrul instituţiei noastre nu există componenta de protecţie a patrimoniului. Însă pot să vă spun că iluminatul ornamental de sărbători a fost instalat încă pe 1 Decembrie. Dacă utilizarea Monumentului Ostaşului Român ca suport pentru iluminatul ornamental înseamnă profanarea acestuia sau nu, nu sunt în măsură să vă spun”.

Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, nu consideră că instalarea iluminatului ornamental pe monument ar constitui o profanare. „Ce să vă spun? Tot scandalul provocat în jurul acestui subiect este o prostie. Dacă instalarea iluminatului ornamental pe un monument înseamnă profanare, atunci nu ştiu ce să vă spun. Eu nu văd lucrurile într-o astfel de lumină. Este un subiect creat artificial. Vă reamintesc că iluminatul ornamental a fost înainte de 1 Decembrie 2012 şi până zilele trecute nimeni nu s-a gândit la faptul că ar fi vorba de profanarea monumentului”.

Potrivit Legii nr. 418 din 18 iulie 2001, degradarea şi profanarea unui monument istoric constituie infracţiune şi este sancţionată.

Monumentul Ostaşului Român a fost inaugurat în 1964 şi este opera sculptorului Vida Geza şi al arhitectului Anton Dâmboianu. Structura arhitectonică are dimensiuni impresionante. Astfel, deschiderea frontală este de 18 metri şi înălţimea de 12 metri. Structura cuprinde mai multe elemente şi anume: un cap de ţăran, o poartă cu incrustaţii asemănătoare celor care împodobesc porţile maramureşene, o femeie plantând o floare, chipul unui ostaş de dimensiuni impresionante şi un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureşene. Monumentul este închinat ostaşilor Armatei Române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei.

5 Comentarii la "Monumentul Ostaşului Român din Carei, suport pentru iluminatul ornamental de sărbători"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.