Sătmărenii se înghesuie să-şi preschimbe permisele auto

Zamfir-Moza
Având în vedere că noul Cod Rutier intră în vigoare pe 19 ianuarie şi pentru a evita examenul medical, mulţi conducători auto se înghesuie să-şi preschimbe, până la această dată, permisele de conducere.

Potrivit celor declarate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare ale Autovehiculelor (SPCRPCIA) Satu Mare, Zamfir Moza, noul Cod Rutier prevede efectuarea examenului medical pentru preschimbarea permiselor de conducere. Astfel, pentru a preîntâmpina statul pe la uşile medicilor, conducătorii auto ai căror permise este pe cale să expire (şi nu numai) au ales să-şi preschimbe aceste documente înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Rutier. Cei care îşi vor preschimba permisele de conducere după 19 ianuarie, vor avea de efectuat, în mod obligatoriu, analizele medicale. „S-a creat o adevărată isterie. Oamenii nu au înţeles un lucru. Preschimbarea permiselor de conducere nu este obligatorie pentru toţi conducătorii auto. Am întâlnit cazul unor persoane ai căror permise expiră în 2019 sau 2020, însă au venit să şi le schimbe. După 19 ianuarie, se introduce obligativitatea fişei medicale, în rest, toată procedura de eliberare a noilor permise rămâne neschimbată. Cei care vin să-şi preschimbe permisele de conducere trebuie să ştie că trebuie să prezinte chitanţa care face dovada plăţii sumei de 68 de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea noului permis, vechiul permis de conducere respectiv actul de identitate în original şi o copie al acestuia. Solicitantul va avea de completat o fişă a deţinătorului pentru care avem noi formulare tipizate după care se face o fotografie. Prin Noul Cod Rutier se realizează armonizarea legislaţiei româneşti din domeniu cu cea europeană”, a declarat Moza.

Potrivit interlocutorului, după data de 19 ianuarie şi conducătorii de mopede (cu capacitatea cilindrică sub 50 cmc) vor avea nevoie de permise de conducere. „Potrivit noilor reglementări aceştia vor deţine permis de conducere de categoria AM. Conducătorii de motociclete, a căror capacitate depăşeşte 35 kW vor trebui să deţină permis de categoria A2”, a declarat Moza.

Noul Cod Rutier prevede modificări şi în ceea ce priveşte vârsta de la care cetăţenii pot obţine permise de conducere. Astfel, vârsta minimă va fi de 16 ani pentru categoriile: AM, A1 şi B1; de 18 ani pentru categoriile: A2, B, B+E, C1, C1+E şi tractor; la categoria A, dacă până acum vârsta minimă era de 18 ani, după intrarea în vigoare a noului cod, aceasta va fi de 24 de ani, sau 20 de ani în cazul în care conducătorul are o vechime de doi ani la categoria A2; vârsta de 21 de ani pentru categoriile: C, C+E, D1, D1+E şi tricicluri cu motor respectiv de24 de ani pentru categoriile: D, D+E, troleibuze şi tramvaie.

Potrivit evidenţelor SPCRPCIA Satu Mare, în prezent, în judeţul nostru există un număr de 136.357 de deţinători de permise de conducere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.