Recomandări de sărbători din partea polițiștilor sătmăreni

cumparaturi

Pentru ca sătmărenii să petreacă Revelionul în siguranţă, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare au fost adoptate măsuri suplimentare. Zilnic se vor afla la datorie, în slujba comunităţii, 120 de poliţişti – de ordine publică, poliție rutieră şi de la celelalte structuri, respectiv: poliţia transporturi, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi luptători de intervenţie rapidă – pregătiţi să intervină pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.

Supermarket-uri, străzi aglomerate de cumpărători grăbiţi, preocupaţi pentru a profita de reducerile de ultimă oră, şoferi grăbiţi să ajungă înainte de închiderea magazinului, persoane care pleacă în vizită la rudele din alt oraş, toate acestea fac ca pentru hoţi să fie o perioadă mult aşteptată. Agitaţia specifică sărbătorilor de iarnă le creează mediul perfect pentru a comite furturi, spargeri sau chiar tâlhării.

Pentru a petrece sărbătorile de iarnă în siguranţă, Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

– Dacă sunteţi la cumpărături evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar.

– Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă) în căruciorul pentru cumpărături.

– Manifestaţi atenţie deosebită pentru portofel şi poşetă; purtaţi-vă poşeta cât mai aproape de corp, iar portofelul păstraţi-l într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele din faţă ale pantalonilor.

– La întoarcerea spre casă, evitaţi să vă supraîncărcaţi de cumpărături şi deplasaţi-vă pe străzi şi alei populate şi iluminate. Nu alegeţi scurtături prin parcuri sau zone întunecate.

– Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de “chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

– În locurile publice, la piaţă, în magazine, aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

– Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

– În mijloacele de transport în comun, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun! Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră!

– Protejaţi-vă autovehiculul! Parcaţi-vă autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

– Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, ochelari de soare, borsete, serviete.

– Atunci când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea; de asemenea, nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte, sau în incinta staţiilor de alimentare.

Poliţiştii vă recomandă ca în cazul în care sunteţi victimă sau observaţi comiterea unui furt, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului şi sunaţi în cel mai scurt timp la NUMĂRUL UNIC PENTRU APELURI DE URGENŢĂ „112”, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.