Suspecţii în cazul înşelăciunilor privind oferirea de locuri de muncă au fost reţinuţi

munca

Persoanele suspectate de comiterea infracţiunii de înşelăciune, constând în inducerea în eroare a mai multor victime, prin promisiunea oferirii de locuri de muncă în străinătate, şi percepere de taxe de transport, au ajuns în Arestul IPJ Satu Mare, ca urmare a anchetei derulate pe parcursul ultimei luni de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor DGIPI.

Poliţiştii sătmăreni au fost cei care au dejucat planurile suspecţilor, reţinându-i tocmai în momentul în care, după o regie deja cunoscută, înşelau mai multe persoane în Târgu Mureş. Poliţiştii au intervenit tocmai când suspecţii începeau să colecteze taxa de transport, urmărind doar încasarea banilor, nicidecum onorarea promisiunilor de transport şi oferire de locuri de muncă. În Târgu Mureş, 25 de persoane din Harghita erau aşteptate de suspecţi să achite câte 500 de lei, primind în schimb doar o chitanţă întocmită în fals.

Cei doi bărbaţi, Francisc F., de 42 de ani, din Guruslău şi Janos G., de 42 de ani, din Zalău, acţionau de fiecare dată conform unui plan prestabilit: publicau anunţuri în ziare locale, prin care promiteau oferte avantajoase de angajare în străinătate, pe o perioadă de trei luni, o primă condiţie fiind achitarea unei taxe de transport în valoare de 500 de lei. Cei doi stabileau ca punct de plecare o altă localitate decât cea în care publicaseră anunţul şi unde domiciliau persoanele înşelate.

Situaţia a fost identică şi la Satu Mare, când 41 de persoane din Harghita şi Iaşi, au achitat în total suma de 20.500 lei, în schimbul asigurării transportului în străinătate, unde li se promitea, în mod mincinos, că vor fi angajaţi, fiind plătiţi cu 6 euro/oră. La momentul respectiv, toate cele 41 de persoane au depus plângere la Poliţie, în seara de 29 noiembrie, fiind demarată ancheta ce a condus la identificarea şi reţinerea celor doi suspecţi.

Mai mult, în urma extinderii cercetărilor a rezultat că suspecţii au mai indus în eroare prin aceeaşi modalitate şi alte persoane, din Vaslui şi Harghita, întocmind în fals mai multe chitanţe şi contracte de prestări servicii, pe care aplicau ştampile false. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările pentru a proba întreaga activitate infracţională a suspecţilor.

În cursul zilei de azi, 21 decembrie, Francisc F. şi Janos G., de 42 de ani vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Pornind de la aceste cazuri concrete, în urma cărora un număr mare de persoane au fost prejudiciate, poliţiştii recomandă sătmărenilor să nu dea curs ofertelor „avantajoase”, cuprinse în anunţuri publicitare ori pe diferite site-uri, înainte de a se asigura că serviciile promise sunt furnizate într-un cadru legal, de societăţi avizate în domeniu. Atragem atenţia că în cazul acestui gen de infracţiuni, autorii se dovedesc a fi extrem de inventivi, urmărind prin orice mijloace să câştige încrederea victimelor, aspect esenţial în reuşita demersului lor. Cu toate acestea, neglijenţa sau uşurinţa manifestată de victime în verificarea documentelor ce le sunt prezentate ori dorinţa de a procura bunuri sau servicii pe alte căi decât cele legale, contribuie, de asemenea, în mod decisiv la succesul acţiunilor întreprinse de infractori.

Nu ezitaţi să apelaţi serviciul „112” pentru a sesiza asemenea aspecte ilegale ori pentru a solicita ajutorul Poliţiei în ipoteza în care sunteţi chiar victima unor asemenea infracţiuni de înşelăciune !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.