„Este important să avem o stemă. Este vorba despre identitatea noastră, despre identitatea judeţului Satu Mare”

stema1stema2stema3Stema-vechiului-Comitat-al-SatmaruluiVarianta-prezentata-de-prof
„După ce va trece de toate comisiile şi vom avea şi o Hotărâre de Guvern, stema judeţului Satu Mare va putea fi utilizată pe documentele oficiale. Eu cred că, în 3-6 luni, judeţul Satu Mare va avea o stemă”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, şi a fost făcută astăzi, 19 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în biroul acestuia.

Adrian Ştef a făcut o scurtă trecere în revistă a vechilor steme, utilizate de-a lungul istoriei pe raza vechiului Comitat al Sătmarului dar şi al judeţului Satu Mare. Preşedintele CJ a ţinut să sublinieze faptul că „o stemă nu trebuie să fie neaparat o identificare a unei regiuni sau etnii. Stema adoptată în şedinţa de ieri (marţi, 18 decembrie) a CJ a fost utilizată în perioada interbelică şi a apărut pe documentele oficiale ale vremii. În acea perioadă centrul judeţului era Satu Mare”,a declarat Ştef.

Ştef a ţinut să vină cu argumente pentru a susţine varianta care trecuse în şedinţa ordinară de marţi având în vedere faptul că, aşa cum susţine chiar interlocutorul „au fost multe discuţii. Unii doreau să nu adoptăm nicio stemă a judeţului Satu Mare. Este important să avem o stemă. Este vorba despre identitatea noastră, despre identitatea judeţului Satu Mare”.

Potrivit preşedintelui Ştef, unele elemente din vechea stemă a Comitatului Satu Mare au fost preluate însă altele nu, având în vedere faptul că nu mai aveau nicio semnificaţie pentru actualul context.

Ce este de făcut în continuare? Ştef spune că „CJ a adoptat una dintre cele trei variante propuse deoarece legislaţia aşa ne-o cere să intrăm în şedinţă cu trei varianta dintre care să adoptăm una singură. Hotărârea CJ va fi comunicată Comisiei Judeţene de Heraldică, constituită printr-un ordin al prefectului. Aceasta o va înainta către Comisia Regională de Heraldică, care îşi are sediul la Cluj. De aici, varianta adoptată de noi va ajunge la Comisia Naţională de Heraldică iar de acolo înapoi la Satu Mare cu avizele necesare. Apoi vom iniţia un proiect de Hotărâre de Guvern. Stema va putea fi utilizată după ce va fi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Ştef.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.