Biblioteca Județeană Satu Mare reprezentată la Conferința Internațională a Bibliotecarilor Traineri

biblioteca
În perioada 11-12 decembrie, s-a desfășurat, la Predeal, a III-a Conferinţă Internaţională a Bibliotecarilor Traineri organizată de Fundaţia IREX şi Grupul de lucru pe Training (GLT). Conferința a întrunit peste 75 de traineri din bibliotecile publice româneşti, directori de biblioteci, invitati din Botswana, Polonia, Republica Moldova, Ucraina și SUA. Biblioteca Județeană Satu Mare a fost reprezentată de către cei doi bibliotecari traineri, Bianca Ciceo și Raluca Istrate.

Darea de seamă a activităţii naţionale de training a arătat încă o dată cât de importantă este comunitatea trainerilor bibliotecari. Mii de bibliotecari au beneficiat de cursuri de formare profesională prin intermediul programului „Biblionet – Lumea in biblioteca mea” şi alte mii de persoane din România au participat la cursuri şi activităţi de formare puse la cale tot de trainerii bibliotecari. Serviciile noi pe care le oferă azi biblioteca ajută oamenii să comunice mai uşor unii cu alţii, să-şi dezvolte abilităţi, să găsească sprijin şi recunoaşterea valorii. Poveştile acestor oameni şi ale bibliotecarelor care i-au instruit sunt emoționante şi demonstrază încă o dată că „omul sfinţeşte locul”.

„Poveştile de succes ale bibliotecarilor traineri români i-au impresionat şi pe invitaţii străini prezenţi la această conferinţă. Delegaţiile din partea programelor „surori” ale Biblionet-ului ne-au împărtăşit modelele şi experienţele lor în implementarea programelor naţionale. Botwana, Bulgaria, Polonia, Ucraina sunt ţări în care programul se derulează deja de câţiva ani, dar Republica Moldova este abia la început de drum si sperăm că participarea la conferinţă le-a oferit celor din Moldova ocazia de a trasa nişte repere care să le facă drumul mai uşor”, a declarat Raluca Istrate, bibliotecar trainer.
A doua zi a conferinţei a oferit participanților şansa de a se informa asupra oportunităţilor de finanţare existente pentru biblioteci. Expertiza celor care au aplicat deja în aceste proiecte a fost de nepreţuit. „Bibliotecile şi centrele de training din biblioteci îşi ating scopul de a pătrunde adânc în conştiinţa publicului şi de a dovedi prin activităţi sustenabile rolul şi locul lor în comunitate. Este nevoie de pasiune şi dăruire, dar eforturile merită să fie făcute. Satisfacţia şi împlinirea pe care ţi le dăruiesc oamenii fericiţi din jurul tău îţi dau puterea să faci tot mai multe lucruri frumoase”, a declarat Bianca Ciceo, bibliotecar trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.