Sondaj CURS şi Avangarde: USL are 57% intenţie de vot, ARD 17%, iar PP-DD 15%

Potrivit unui sondaj CURS şi Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde realizat pentru TVR, 57% dintre românii ce spun că vin la vot ar alege USL, 17% ar pune ştampila pe candidaţii ARD, iar PP-DD ar fi votat de 15%.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde SRL au realizat, în exclusivitate pentru TVR, un sondaj de calibrare pentru exit-poll-ul pe care îl vor realiza în 9 decembrie 2012, informează TVR.

Potrivit sondajului, pentru Camera Deputaţilor, 57% dintre cei chestionaţi şi-au manifestat intenţia de vot pentru reprezentanţii USL, 17% pentru ARD, 15% pentru PP-DD, 5% pentru UDMR. Aceleaşi cifre au fost înregistrate şi pentru Senat. Procentele au fost calculate excluzîndu-i pe cei care nu au răspuns, cei care sunt nehotărâţi sau care nu ar vota.

În opinia celor chestionaţi, indiferent de opţiunea politică exprimată în sondaj sau de prezenţa lor la vot, USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie cu un procent de 63%, faţă de 10% cât ar obţine ARD, 9% cât ar reveni PP-DD şi 2% – UDMR.

28% dintre respondenţi s-au arătat foarte interesaţi de alegerile parlamentare din 9 decembrie, 39% – interesaţi, 20% – puţin interesaţi, iar 12 % – foarte puţin interesati sau deloc.

Potrivit sondajului, prezenţa la vot va fi de 49 de procente.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2012, pe un eşantion de 4.957 de respondenţi, cu vârste de 18 ani şi peste. Universul de eşantionare a fost populaţia adultă, neinstituţionalizată a Romaniei (din ţară).

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-1,4% la un nivel de încredere de 95%.

Tip de eşantion: probabilist, multi-stadial, stratificat în funcţie de mediul de rezidenţă (urban şi rural), judeţe, mărilea localităţilor urbane, cu selecţie aleatore a secţiilor de votare în cadul localităţilor, a gospodăriilor în cadrul localităţilor şi a respondenţilor în cadrul gospodăriilor.

Mod de intervievare: faţă-în-faţă la domiciliul respondenţilor, folosind un chestionar elaborat de CURS şi Avangarde în colaborare cu TVR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.