Sătmăreni reţinuţi pentru că au vrut să cumpere un judecător de la CA Oradea


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Petru Cocian şi Mihai Halas în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, a rezultat următoarea stare de fapt:

“În data de 2 iunie 2012, inculpaţii Cocian Petru şi Halas Mihai au pretins de la un denunţător suma de 20.000 Euro, lăsându-l să creadă că au influenţă asupra unui judecător de la Curtea de Apel Oradea, pe care-l vor determina să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care denunţătorul şi cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată.

De asemenea, în cursul lunii septembrie 2012, inculpaţii Cocian Petru şi Halas Mihai au promis unui judecător de la Curtea de Apel Oradea că, prin intermediar, vor achiziţiona de la o rudă a judecătorului un autoturism la un preţ mai mare decât preţul real al maşinii, pentru ca judecătorul să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi inculpaţi în cauza penală menţionată mai sus.
În cursul anului 2009, procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi şi a altor persoane pentru infracţiuni de corupţie şi contrabandă (detalii în comunicatul nr. 249/VIII/3 din 13 octombrie 2009). La data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Satu Mare a dispus condamnarea inculpaţilor Cocian Petru şi Halas Mihai la câte 6 ani închisoare pentru infracţiunile reţinute în sarcina acestora. Alături de aceştia, au mai fost condamnaţi şi ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată. Această sentinţă nu este definitivă, fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore”.

În cursul zilei de astăzi, 29 noiembrie, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Petru Cocian şi Mihai Halas pe un termen de 29 de zile.

Un Comentariu la "Sătmăreni reţinuţi pentru că au vrut să cumpere un judecător de la CA Oradea"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.