Ceaușescu a intermediat negocierile de pace între Egipt și Israel

Nicolae Ceauşescu este cel care a intermediat negicierile de pace între Israel şi Egipt, promovând şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei, confirmă documente israeliene declasificate marţi, scrie ziarul Haaretz.

“Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice”, declara premierul israelian Menachem Begin în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977, scrie Mediafax.

“Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări”, explica Menachem Begin.

Arhivele de stat din Israel au scos la iveală aproximativ 40 de astfel de documente.

Menachem Begin, premierul care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 – octombrie 1983, tocmai efectuase o vizită în România. Acesta încerca să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.

În timpul întrevederii private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase deja organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi cei ai Egiptului: “Am profitat de oportunitatea unei conversaţii personale cu Nicolae Ceauşescu; preşedintele s-a oprit din discuţia care dura de două ore şi a mers cu mine în grădină, doar cu un interpret”, le spunea Begin miniştrilor israelieni.

Citește restul știrii pe Antena3.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.