Kia cee’d 2, rivalul noului VW Golf – arma cu care coreenii vor să cucerească Europa

Kia se numără printre puținele mărci care așteaptă creșteri în Europa, în 2012, la fel ca și partenerii din grup, Hyundai, deși vânzările de pe continent sunt într-o vertiginoasă scădere. Noile condiții de piață i-au determinat pe liderii Kia Europe să modifice prognozele, însă și în aceste condiții este așteptată o creștere de 13 procente.

Rămâne valabilă și ținta pe termen mediu, 3% cotă de piață, dar aceasta a fost amânată cu 4 ani. Până la atingerea țintelor, însă, rămâne creșterea reală, care în luna septembrie a fost de peste 20 de procente. Argumentul pentru această evoluție este gama extrm de nouă, pe care Kia a prezentat-o europenilor. În mijlocul atenției se află compacta Cee’d, lansată anul acesta, la Geneva, cu versiunea sa în 3 uși, Pro_cee’d, prezentată tot în 2012, la Paris, în urmă cu mai puțin de două luni. Acestea două se adaugă noului Picanto, din 2011, apărut la Geneva, lui Rio, 2011, tot la Geneva, limuzinei Optima, 2011, New York și apoi în Europa, care au venit la scurt timp după noile SUV-uri Sorento, 2009, și Sportage, 2010.

Practic, cu tot cu crossoverul Soul și MPV-ul Venga, Kia are în Europa una dintre cele mai proaspete game de automobile, care acoperă aproape întreaga plajă de caroserii pe care o solicită cumpărătorii europeni. Cele mai importante, de volum, au fost lansate în ultimii doi ani, ceea ce nu face decât să accelereze vânzările pe o piață cum este cea din Europa, unde „vârsta” unui automobil este extrem de importantă între factorii de decizie. Dar se pare că, dincolo de prețurile bune ale mașinilor Kia în Europa, designul a contat foarte mult în alegerile clienților, după cum susține Benny Oeyen, vice-președinte Marketing & Product Planning, Kia Europe.

„Un studiu independent arată că motivul principal pentru cumpărarea modelelor Kia în Europa este designul exterior, urmat de costurile de întreținere/garanție, pe locul doi, iar prețul se află abia pe locul al treilea,” spune oficialul Kia într-un interviu acordat Automotive News. Se pare însă că toți cei 3 factori au atras atenția serios publicului european, iar asta a început odată cu prima generație a compactei Cee’đ, și se desăvârșește acum, ca într-un cerc perfect, prin lansarea celei de-a doua generații. După introducerea primului Cee’d, care a fost și primul model Kia construit special pentru Europa și în Europa, la uzina din Slovacia, designul Kia a fost preluat de Petere Schreyer, un nume celebru în industria auto, fost designer șef la Audi, despre care Ferdinand Piech, președintele consiliului de supervizori ai Volkswagen Group a declarat că regretă că l-a pierdut din companie. Schreyer și echipa din subordine au creat rând pe rând o gamă nouă, începând cu Soul, trecând prin noile Sportage și Sorento, evoluând apoi cu Venga, Rio și Picanto, pentru ca apariția noului Cee’d să contureze perfect un stil propriu al acestei mărci.

Citeste toata stirea aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.