Când instantaneele rememorează trecutul …


Căutând să iasă din închistarea care uneori îşi pune amprenta chiar şi pe lumea artei, un grup de tineri fotografi au ales un lăcaş mai puţin convenţional unde să-şi expună lucrările şi anume, Sinagoga de pe strada Decebal din Satu Mare. Ce i-a îndemnat să aleagă această locaţie?

Expozanţii îşi argumentează alegerea prin faptul că fotografiile au fost realizate în cele două cimitire evreieşti din municipiul Satu Mare şi din acest punct de vedere identificarea locaţiei nu mai constituia o problemă. Una peste alta, trebuie să vă spunem că vernisajul de astăzi, 26 noiembrie, este rodul unui workshop la care au participat un număr de 15 tineri entuziaşti, unii membrii ai Asociaţiei Artiştilor Fotografi „Prisma” Satu Mare, alţii fiind elevi ai Şcolii de Arte de vreme ce o altă categorie nutreşte o atracţie evidentă către arta dagherotipiei, cum au denumit-o strămoşii noştri, alegând să-şi expună o parte din lucrările realizate.

La evenimentul de astăzi a participat şi primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica care i-a asigurat pe artiştii prezenţi de tot sprijinul său şi al instituţiei pe care o conduce în vederea organizării şi ai altor sesiuni de workshop-uri şi de expoziţii în oraşul de pe Someş.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, a declarat că expoziţia este binevenită având în vedere faptul că tratează o temă atât de sensibilă din viaţa comunităţii evreieşti din Satu Mare. „Având în vedere faptul că, comunitatea noastră numără doar 90 de membrii, cele 128 de cimitire aflate în administrarea noastră sunt bine întreţinute. Spaţiul de expoziţie este unul generos şi vă aşteptăm să expuneţi şi cu alte ocazii în Sinagogă”.

Cei interesaţi de fotografiile expuse trebuie să ştie că sătmărenii pot viziona cele 66 de lucrări timp de aproximativ două săptămâni.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Satu Mare, Consiliul Local, Asociaţia Artiştilor Fotografi „Prisma”, Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” şi Comunitatea Evreilor din Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.