Preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze servicii funerare în cimitirele private


Patriarhia Ortodoxă Română le interzice preoţilor să oficieze înmormântări în cimitirele private. Un asemenea cimitir privat funcţionează şi în municipiul Satu Mare, pe Drumul Careiului. Practic, hotărârea luată de înaltele feţe bisericeşti nu face decât să reducă drastic cifra de afaceri ai administratorilor acestor locuri de veci.

Părintele Ioan Socolan, protopopul ortodox de Satu Mare, atrage atenţia credincioşilor că, potrivit tradiţiilor şi rânduielilor bisericeşti slujbele legate de cultul morţilor trebuie să se desfăşoare doar în cimitirele organizate după canoanele bisericeşti. Potrivit interlocutorului, în cadrul Conferinţei Preoţeşti de toamnă, Patriarhia Ortodoxă Română şi-a exprimat dezacordul cu privire la înfiinţarea cimitirelor private şi interzice preoţilor ortodocşi oficierea serviciilor religioase în aceste cimitire.

„Înainte de 1989, fiecare sat dar şi oraş avea cimitire care erau administrate de biserică. În prezent aceste locuri sunt administrate unele de biserică iar altele de Primării. Şi noi în Satu Mare avem un cimitir privat pe Careiului şi am înţeles că se mai construieşte unul. Noi ce putem să facem? Primăria le-a dat acordul. Noi nu dorim decât să se revină la tradiţiile acceptate de biserica ortodoxă”, a declarat Socolan.

Potrivit unor sătmăreni, în cadrul slujbelor religioase, preoţii au început deja să atragă atenţia credincioşilor să nu îşi rezerve locuri de veci în cimitirele private şi anume în Cimitirul Ecumenic „Înălţarea” de pe Careiului pe considerentul că Patriarhia le-a interzis să oficieze serviciile funerare în acel loc.

Întrebată cu privire la hotărârea Patriarhiei Ortodoxe Române, administratoarea Cimitirului Ecumenic „Înălţarea” din Satu Mare, Mariana Savin, ne-a declarat că „este o hotărâre absurdă însă mie nu îmi permite nici religia şi nici educaţia să discut în contradictoriu cu preoţii. Au spus în biserici că eu funcţionez ilegal. Vreau să vă spun că legea din România mi-a permis să înfiinţez acest cimitir dar se pare că pe ei îi deranjează acest lucru. Am toată documentaţia necesară pentru a putea funcţiona. Am înţeles că şi ei ar vrea să înfiinţeze un cimitir în Balta Blondă şi de asta îi deranjează. Cine sunt aceşti „ei”? Gorgan şi Socolan, dar de acest lucru puteţi să vă interesaţi şi dumneavoastră. Spun încă odată. Am toate aprobările necesare şi nu funcţionez ilegal”.

Cimitirul Ecumenic „Înălţarea” are 9.848 de locuri şi se întinde pe o suprafaţă de 8,15 hectare. Investiţia mai cuprinde o parcare pentru 100 de maşini, un columbariu, sală de ceremonii funerare, sală de pomeni, magazin de flori şi lumânări, birouri şi anexă gospodărească.

37 Comentarii la "Preoţii ortodocşi nu au voie să oficieze servicii funerare în cimitirele private"

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.

      Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.