Violenţa în familie există … să vorbim despre ea!

Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) împreună cu Rețeaua locală de acțiune împotriva violenței în familie Satu Mare, organizează în această lună a doua ediție a campaniei de informare și sensibilizare “Violența în familie există … să vorbim despre ea!”.

Rețeaua locală de acțiune împotriva violenței în familie a fost creată în 2011 la inițiativa SPAS, prin intermediul proiectului cu finanțare din fonduri europene, “Europa față în față cu violența domestică”, și este formată din: SPAS, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Poliţia Locală, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ), Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Organizaţia Caritas, Asociaţia “Stea” respectiv psihologii: Ana Chincea, Cornelia Hancsiki și Alexandra Riţiu.

Prima ediție a campaniei a cuprins o serie de acțiuni precum: expoziție de fotografii și desene, distribuire de calendare și afișe, aplicarea de chestionare pentru evaluarea atitudinii comunității față de violența în familie, prezentarea unei piese de teatru și un marș în memoria victimelor decedate din cauza violenței în familie, la care au participat peste 100 de persoane.

În acest an, evenimentul va avea ca invitate speciale, redactorul şef al Revistei Avantaje, Daniela Palade Teodorescu și autoarea cărții “Povestea unei supraviețuitoare”, Eleonora Pokola care a fost alături de SPAS și în 2011, și va cuprinde următoarele acțiuni:

Luni, 26 noiembrie:

13.00 – 17.00 – “Biblioteca vie” – aceasta funcționează ca o bibliotecă obișnuită. Cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă, și dacă vor, pot să mai împrumute o altă carte. Există însă două aspecte importante: cărțile sunt “Ființe umane” și intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărțile din biblioteca vie sunt oameni reprezentând grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecți sau stereotipuri sau pot fi oameni cu povești care ar da cititorului o experiență unică de învățare.

“Martorele tăcute”, sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa din cauza violenţei în familie. Fiecare siluetă va avea inscripţionată povestea unui caz.
Cele două acțiuni vor avea loc în Sala de cununii a Primăriei Satu Mare.

Marți, 27 noiembrie:

14.00 – Marş împotriva violenţei în familie pe traseul Pasajul “Corneliu Coposu” – P-ța Libertății.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.