Dan Burulea: “Un bun profesionist nu va sta pentru un salariu de 700 lei”

Legea salarizării în sectorul bugetar şi situaţia blocării posturilor în instituţiile publice au fost principalele teme dezbătute în cadrul şedinţei de Dialog Social care a avut loc astăzi, 20 noiembrie, în sala mare a Palatului Administrativ, cu începere de la ora 12.00.

În luarea de cuvânt, liderul filialei sătmărene a CNSLR-Frăţia, Dan Burulea, a vorbit despre legea salarizării unitare subliniind “necesitatea obligării instituţiilor bugetare să stabilească în organigrama posturilor, pentru toate funcţiile publice, nivelul atât cu studii medii cât şi cu studii superioare şi să se acorde întâietate persoanelor cu studii superioare. De asemenea, să se introducă coeficienți de salarizare astfel încât diferența dintre salariul minim de bază al funcției publice cu studii superioare să fie cel puțin dublul salariului minim de bază al funcției cu studii medii”.

În continuare, Burulea a subliniat faptul că această lege a salarizării unitare duce la multe conflicte. “Un bun profesionist nu va sta pentru un salariu de 700 lei”, a declarat vorbitorul. Potrivit interlocutorului, în judeţul Satu Mare instituţiile publice nu acordă sporurile decât în proporţie de 30%, de vreme ce în alte judeţe aceste sporuri se dau în proporţie de 100%.

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Ioan Drăgan a vorbit despre problemele cu care se confruntă învăţământul din România subliniind că la un procent de 2,4% din PIB, nu se poate gândi la o evoluţie în sistemul educaţional. “Mai vreau să vă spun că salariaţii din învăţământ au pierdut la venituri între 40 şi 45%. După părerea mea, dacă tot se vorbeşte despre educaţie că ar fi prioritatea numărul 1, sistemul de învăţământ ar trebui cuprinsă în prima treime a grilei de salarizare şi nu în ultima treime aşa cum este în prezent”, a declarant Drăgan.

Referindu-se la legea salarizării, prefectul a declarat că Guvernul care vine trebuie să se aplece asupra acestei legi. “Poate sunt instituţii unde mai trebuie redus din personal dar altele ar trebui stimulate”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.