În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 14 noiembrie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Eugeniu Avram, a prezentat bilanţul instituţiei pe care o conduce, la şase luni după preluarea mandatului.
La întâlnirea cu presa au participat şi subprefectul Cristian Sasu, respectiv directorul de cabinet al prefectului, Sorin Martin Vereş.
Prefectul a trecut în revistă principalele preocupări ale instituţiei la cârma căreia se află punând accent pe: respectarea şi aplicarea legilor pe întreg teritoriul judeţului de către toate instituţiile statului şi de către toţi cetăţenii, fără excepţie, asigurarea liniştii şi ordinii publice, a siguranţei cetăţeanului, creşterea încrederii şi redarea speranţei cetăţenilor în Instituţia Prefectului şi instituţiile publice deconcentrate, prin audienţele organizate la sediul Instituţiei Prefectului şi în teritoriu, cât şi îmbunătăţirea şi asigurarea funcţionării instituţiilor la parametrii normali, ]mbunătăţirea calităţii serviciilor oferite cetăţenilor pentru obţinerea paşapoartelor şi permiselor de conducere, creşterea gradului de colectare a fondurilor către bugetul de stat în vederea asigurării sumelor necesare pentru plata salariilor şi finanţarea programelor sociale, combaterea evaziunii fiscale, implementarea legilor fondului funciar şi eliberarea titlurilor de proprietate, etc.
De asemenea, în perioada mai – noiembrie au fost verificate 10.997 acte administrative din care 9.463 dispoziţii ale primarilor şi 1.534 hotărâri ale consiliilor locale şi ale Consiliului Judeţean. În urma verificării, 8 acte administrative au fost atacate la instanţa de contencios administrativ, pentru 3 dintre acestea instanţele pronunţând soluţii în favoarea prefectului (au vizat acte emise de consiliile locale din Satu Mare, Acâş şi Păuleşti), iar celelalte 5 se află încă pe rol.
Totodată, au fost emise un număr de 233 de ordine ale prefectului, din care 46 de ordine cu caracter individual şi 187 de ordine cu caracter normativ. Din cele 46 de ordine cu caracter individual, 21 de ordine au avut ca obiect atribuirea în proprietate a terenurilor aferente caselor de locuit pentru 56 de persoane.
În altă ordine de idei, prefectul s-a referit şi la anul 2012, ca an electoral care, potrivit legii, necesită o serie de acţiuni de pregătire logistică şi asigurarea condiţiilor organizatorice legale pentru buna desfăşurare a procesului de votare. Până în acest moment au fost organizate alegerile locale din 10 iunie, referendumul pentru demiterea Preşedintelui României care a avut loc pe 29 iulie, iar în prezent sunt în desfăşurare pregătirile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. În cazul tuturor acestor scrutinuri prefectul a asigurat conducerea comisiei tehnice judeţene, iar prin aparatul Instituţiei Prefectului s-au derulat toate etapele pregătitoare prevăzute în programele calendaristice aprobate de Guvern pentru buna desfăşurare a procesului de votare.
Din luna septembrie au fost demarate procedurile de pregătire pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, care impun de asemenea realizarea unor ample acţiuni conform programului calendaristic sub directa coordonare a prefectului.