Istoria Sătmarului în hărţi şi proiectele unor clădiri dispărute din peisajul urbanistic al oraşului


„Naşterea oraşului modern Satu Mare” este tema expoziţiei vernisată astăzi, 12 noiembrie, la Muzeul Judeţean de pe B-dul Vasile Lucaciu din Satu Mare. Expoziţia aduce în atenţia vizitatorilor documente cartografice inedite, revelând faţa necunoscută a trecutului oraşului nostru dar şi planurile unor clădiri care au dispărut din peisajul urbanistic al Sătmarului.

La eveniment au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, primarul municipiului, reşedinţă de judeţ,dr. Dorel Coica, directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, directoruil Muzeului Judeţean (MJ), dr. Liviu Marta, directorul adjunct al aceleiaşi instituţii, Szocs Peter, muzeograful Diana Iegar, candidaţii UDMR la alegerle parlamentare, Erdei D. Istvan şi Kereskenyi Gabor dar şi mulţi iubitori ai istoriei locale.

Apropoul expoziţiei este dat de împlinirea în acest an a trei veacuri de la unificarea oraşelor gemene, Satu Mare şi Mintiu, care a avut loc în anul 1712. În marea lor majoritate, reproducţiie expuse sunt făcute după documente provenite din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea şi prima parte a secolului al XIX-lea.

Cei care trec pragul sălii de expoziţie vor avea posibilitatea să vizioneze planurile unor vechi clădiri care nu se mai regăsesc pe actuala rază a municipiului Satu Mare, precum: vechea Primărie a oraşului, care se afla aproximativ pe locul unde în prezent se găseşte Hotelul „Dacia”, proiectele grânarelor regale din Satu Mare, sau depozitele de sare care arată importanţa strategică a aşezării şi poziţia favorabilă în reţeaua de transport al regatului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.