Cutremur în fotbalul românesc

În marele dosar de corupţie din fotbalul românesc, cunoscut şi sub numele dosarul transferurilor, la Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă sentinţe grele şi în premieră pentru România postdecembristă.

Jean Pădureanu – şeful Gloriei Bistriţa – 3 ani cu suspendare

George Copos – finanţator FC Rapid Bucureşti – 5 ani cu executare

MM Stoica – manager FC Steaua – 4 ani cu suspendare

Cristian Borcea – acţionar FC Dinamo – 7 ani cu executare

Ioan Becali – fost impresar – 8 ani cu executare + 7 ani interdicţie de a profesa meseria de impresar

Victor Becali – impresar – 7 ani cu executare

Gică Popescu – fost internaţional, pentru perioada în care a activat ca impresar – 3 ani cu suspendare

Gigi Neţoiu – fost acţionar la FC Dinamo – 3 ani cu suspendare

Cei în cauză au fost trimişi în judecată pe 2 octombrie 2008.

În primă instanţă, pe 3 aprilie 2012, deşi procurorii au cerut pedepse foarte mari – între 15 şi 20 de ani -, instanţa de judecată i-a achitat pe toţi cei acuzaţi. Condamnările nu sunt definitive. Toţi cei condamnaţi pot face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ce susţineau procurorii în 2008

Din probele administrate până în prezent, respectiv răspunsurile primite în cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate în mai multe state din Europa şi Asia (între care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum şi analizele efectuate de Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Garda Financiară, a rezultat următoarea stare de fapt:
Persoanele mai sus menţionate, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat.

Astfel, conform probelor administrate a rezultat că, în perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a unui număr de 12 fotbalişti: Contra Cosmin, Codrea Paul, Cernat Florin, Mara Bogdan, Sănmărtean Lucian, Bratu Florin, Alexa Dan, Mihalcea Adrian, Mitea Nicolae, Dulca Cristian, Ganea Ionel, Arhire Iulian.

Prin faptele descrise mai sus a fost cauzat, în dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre sumele real încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro.
Totodată, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de către Federaţia Română de Fotbal procentajul aferent fiecărui transfer, în conformitate cu reglementările interne, prejudiciul în dauna Federaţiei totalizând aproximativ 600.000 euro.

Totul a plecat de la transferul lui Florin Bratu

Începutul „începuturilor” în acest scandal l-a constituit o descoperire – întâmplătoare – legată de transferul în străinătate al fotbalistului Florin Bratu, în 2003. El a fost transferat de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul. Presa a constatat că, pe site-ul clubului din Turcia, suma de transfer achitată pentru Bratu era mult mai mare decât cea anunţată de impresari şi de clubul Rapid Bucureşti. De aici au plecat procurorii şi au început să verifice şi alte transferuri. Este vorba de:

Cristian Dulca: de la Rapid Bucureşti la Pohang Steelers (Coreea de Sud) – 1999
Iulian Arhire: de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers (Coreea de Sud) – 1999
Cosmin Contra: de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves (Spania) – 1999
Ionel Ganea: de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart (Germania) – 1999
Paul Codrea: de la Dinamo Bucureşti la Genoa 1893 SC (Italia) – 2001
Florin Cernat: de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev (Ucraina) – 2001
Bogdan Mara: de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves (Spania) – 2001
Nicolae Mitea: de la Dinamo Bucureşti la Ajax Amsterdam (Olanda) – 2003
Lucian Sâmărtean: de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena (Grecia) – 2003)
Dan Alexa: de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing (China) – 2004
Adrian Mihalcea: de la Dinamo Bucureşti la Chunnam Dragons (Coreea de Sud) – 2005
Cum se derulau „afacerile”

Conform celor apărute în presa sportivă – „Gazeta Sporturilor” -, de acum aproape un deceniu, transferările unor jucători români în străinătate se desfăşurau după următoarea „reţetă”. Clubul străin care achiziţiona jucătorul român plătea o anumită sumă de bani, dar în contul clubului român care vindea intra o sumă mult mai mică. De aici şi taxele plătite către stat şi către FRF erau mai mici.

În rechizitoriul procurorilor apar următoarele sume:

– 4.113.648 lei în dauna statului roman (cca 1,4 milioane dolari la un curs mediu 1999-2005)

– 598.667 dolari în dauna FRF

– 10,9 milioane dolari în dauna cluburilor Dinamo, Rapid, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa

Primele reacţii ale celor condamnaţi

Gigi Neţoiu: „Eu cunosc bine dosarele şi nu s-a demonstrat în nici un caz că s-a creat vreun prejudiciu. De 3 ani şi ceva de zile nu s-a adus nici o dovadă nouă, nici o probă. Ce justiţie e asta? De la achitat la 8 ani cu executare e cale lungă! E o aberaţie”.

Jean Pădureanu: „Tot ce am făcut a fost perfect legal. Nu înţeleg cu s-au luat aceste decizii!”.

Victor Becali: „Ştiu că sunt nevinovat şi cu asta basta. Asta e, mergem mai departe la ultima instanţă; o să discutăm cu avocaţii, o să pregătim recurs şi asta e, nu am ce să adaug; şi Giovanni mi-a spus că va face la fel.Procurorul a avut exprimări vagi, iar rechizitoriul nu e făcut bine; nu poţi să condamni pe cineva în baza unei presupuneri. Eu nu am cunoştinţe de drept şi nu pot întreba un judecător de ce a luat acea decizie, dar pot să vă spun că nu poţi să condamni pe cineva din cauza unui lucru probabil. Cazul a fost instrumentat prost! E o decizie a unor judecători care au interpretat în alt mod; o să mergem şi o să ne dovedim nevinovăţia în altă instanţă.

Nu am vorbit cu nimeni până acum, doar cu fratele meu. În următoarele 10 zile trebuie să depunem recurs, dar aşteptăm întâi motivarea instanţei; avocaţii ştiu mai mult. Nu am vorbit cu nimeni până acum, doar cu fratele meu. În următoarele 10 zile trebuie să depunem recurs, dar aşteptăm întâi motivarea instanţei; avocaţii ştiu mai mult.
Nu pot să îmi dau cu părerea despre condamnările celorlalţi; nu mă interesează daca unul dintre ei a colaborat sau nu”.

Gică Popescu: „Acest proces mi-a făcut foarte mult rău, dar sper să se termine cu bine. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat exact. Nutrim speranţa că lucrurile se vor îndrepta la recurs. Este greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te ştii nevinovat. Este foarte greu de şters cu buretele tot ce s-a întâmplat în anii de când a început procesul, dar asta este, respectăm decizia, dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Mi-e greu să spun acum dacă aş fi făcut sau nu ceea ce am făcut în trecut, dar mi le asum, indiferent dacă sunt bune sau rele. Am muncit o viaţă întreagă şi m-am ţinut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu. Eu şi Cel de sus ştim ce s-a întâmplat, eu mă simt curat, dar instanţele decid”

(Declaraţii preluate de pe GSPTV, Sport.ro. Mediafax)

Ceilalţi condamnaţi nu au făcut încă declaraţii presei.

Linişte la FRF

Deşi au trecut ore bune de la pronunţarea primei sentinţe, de la Federaţia Română de Fotbal nu a venit nicio reacţie. Aceasta în ciuda faptului că şi FRF a ieşit păgubită în toată această afacere din „dosarul transferurilor”. Nici măcar pe site-ul FRF nu există vreo notiţă scurtă privind evenimentul de la Curtea de Apel. Acest lucru demonstrează încă o dată că FRF ascunde gunoiul sub preş. În orice ţară normală, federaţia ar fi reacţionat imediat după astfel de condamnări.

cotidianul.ro

Un Comentariu la "Cutremur în fotbalul românesc"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.