Băsescu iese la atac

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi, la ora 18.30, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely când se discută cazul Alin Trăşculescu însă Comisia juridică a Camerei a respins cererea preşedintelui. USL spune că nu există elemente noi care să justifice reluarea voturilor. Solicitarea şefului statului vine şi în contextul apropierii datei la care Comisia Europeană va face public raportul pe Justiţie.

Iată principalele declarații ale șefului statului:

— Este prima declarație de presă după referendum, legată de probleme interne cu reflexie in exterior și de modul în care este România evaluată. Vreau să fac foarte clar pentru toți că nu este treaba mea bătălia politică. Ceea ce am de spus azi e în virtutea art 80, alin 2 din Constituţie. Declaraţia de azi e justificată şi de faptul că mă simt responsabil şi pentru că am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul.

– România e într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic. Urmare a evenimentelor din iulie-august, România e pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. Au făcut ca România să fie suspectată că nu îşi mai menţine valorile statului de drept şi cele europene. Ca semn de îngrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentar al Comisiei UE pe MCV care vizează în primul rând instituţiile statului de drept.

– Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe români a fost că, urmare a acestor evenimente, s-a amânat intrarea în Schengen, România ieşind din criteriile politice. Pierderea intrării în spaţiul Schengen îi vizează pe români şi vizează economia. Din păcate, evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei decizii.

– Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV în decembrie era una care să ne ajute, să se constate că a fost o rătăcire a politicienilor în vară.

– Am avut o serie de lucruri de îndeplinit pentru a demonstra că suntem stat de drept. Reacţia politicienilor e doar o dovadă de dispreţ asupra românilor. La Senat, a fost o decizie asupra incompatibilităţii unui senator. prin vot, Senatul a înfrânt decizia. La Camera Deputaţilor, pentru doi foşti miniştri s-a cerut începerea urmăririi penale. Camera a decis prin vot să nu se înceapă urmărirea.

– ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reacţie, decât solidarizare cu cei patru. Nu au nicio legătură cu interesul naţional aceste atitudini de solidarizare cu nişte oameni care se presupune că au încălcat legea. La noi, politicienii se solidarizează. Asta demonstrează că nu suntem stat de drept. Iar efectele le vom vedea în raportul pe MCV. Va fi un raport dezastruos. Nici măcar nu s-a negociat desemnarea unui nou avocat al poporului. Sunt elemente care ne trimit cu mulţi ani înapoi. Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate.

– Astăzi am trimis analizarea cazului celor doi foşti miniştri. L-am rugat şi pe Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili.

– Pentru oamenii cinstiţi prezenţa în faţa procurorului e şansa de dezvinovăţire. E o şansă, nu o neşansă. Lucrurile acestea trebuie rezolvate dacă vrem să avem un raport care să ne permită reluare discuţiilor pe Schengen.

– Instituţiile statului nu îşi opresc funcţionarea pentru că e campanie. Cei care încearcă să pună pe seama campaniei, greşesc. Instituţiile funcţionează, nu întotdeauna perfect. Sunt şi momente când funcţionarea lasă de dorit. Nu putem spune e campanie, domnilor procurori, luaţi vacanţă, domnule preşedinte, taci că deranjezi.

– De circa cinci luni, instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue, sunt în tirul puterii, nici măcar nu le atacă opoziţia. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului, greşesc. Cât timp voi fi aici, nu şi le vor subordona. Aceste instituţii vor funcţiona. Cu mine nu se va putea negocia. Atacurile la instituţiile statului nu fac decât să arate că avem o clasă politică ce nu înţelege funcţionarea statului de drept.

– Din păcate sunt membri ai acestor instituţii, CSM, CCR care au fost tocaţi la bucată de trusturi de presă, seamănă cu atacuri mafiote. Fac un apel să înceteze aceste tipuri de atacuri. În ceea ce mă priveşte, daţi-i înainte!

– România e suspectată că nu poate organiza alegeri libere, după fraudele de la referendum. Vom avea observatori OSCE şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să vrea să participe la alegeri. Fraudele de la referendum trebuie investigate până la capăt. Pentru democraţia din România, e fundamental ca toate suspiciunile de fraudă să fie clarificate. Votul e fundamentul democraţiei. Dacă şi acolo furăm, putem spune că nu mai avem nicio speranţă.

– În ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept arătăm rău. Una din marile probleme pentru că avem fondurile UE suspendate este conflictul de interese.

– Avem tot ce ne trebuie să ne fie bine, cu o singură condiţie, să lăsăm instituţiile statului să-şi facă treaba.

– Ne împiedicăm în interesele a 471 de parlamentari.

– Astăzi am transmis o scrisoare la Senat, la Cameră şi premierului pe tema celor patru miniştri suspectaţi. N-am primit un răspuns, dar vizam o eventuală remaniere.

– Despre Blejnar: A cunoaşte un om înseamnă să-l ştii. Eu vorbesc la telefon cu toţi demnitarii, chiar şi acum când sunt în coabitate. Am solicitat ministrului de finanţe de exemplu o analiză despre returnarea TVA. La momentul în care am spus că nu-l cunosc

– Voi desemna un premier care să servească interesul național, iar povestea pe care o vehiculează orice politician: îl suspendăm pe Băsescu vreau să vă spun că nu mă impresionează: nu mi-e frică de politicieni.

pesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.