Catedrala Neamului: turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente

Potrivit autorizaţiei de construire, catedrala neamului se va desfăşura până la 16 metri sub pământ, dar va atinge 100 de metri înălţime deasupra cotei zero.

B365.ro vă prezintă în exclusivitate funcţiunile complete ale catedralei Mânturii Neamului, aşa cum rezultă din documentaţia aprobată de autorităţi pentru amplasamentul situat la intersecţia dintre Calea 13 Septembrie şi str. Izvor.

– Subsol 2 (cota minus 16 metri): sală polivalentă ce poate fi folosită, potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, activităţilor misionare, catehezelor şi ca spaţiu pentru conferinţe sau agape. Sala polivalentă de 1.684 mp poate funcţiona şi ca paraclis, în partea estică fiind amplasat un altar, cu dimensiunea de 117,7 mp. Tot la 16 metri sub pământ vor funcţiona altarul, sala de consiliu şi mai multe cripte

– Subsol 1 (cota minus 11 metri): sală polivalentă de 2.307 mp, structurată în trei nave, spaţiile fiind separate prin pereţi „mişcători”. La acelaşi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spălătorul de vase şi depozitele de mobilier

– Demisol (cota minus 6,8 metri): expoziţie cu vânzare de icoane şi veşminte, chiliile, garderoba şi vestiarul personalului, o autoservire cu cafenea şi bufet plus bucătărie

– Parter: aici vor funcţiona pridvorul, pronaosul, naosul şi altarul principal

– Cota plus 9 metri: balcoanele pentru corişti şi galerii

– Cota plus 36 metri: aici se vor găsi muzeul de valori şi săli de expoziţii

– Cota plus 42 metri: sala de consiliu şi galerii

– Cota plus 47,5 metri: şase turle identice

– Cota plus 51 metri: şase turle identice, sală de consiliu şi apartamente

– Cota plus 54,5 metri: sală de consiliu şi apartamente

– Cota plus 56 metri: expo galerie

– Cota plus 62 metri: spaţii tehnice

– Cota plus 95 metri: lanternou (acoperiş prevăzut cu numeroase ferestre), belvedere.

Pentru exteriorul catedralei, prelaţii au propus placaje cu piatră naturală de culoare deschisă, ferestre cu vitralii şi acoperiş cu tablă de cupru aurie. Interiorul construcţiei va beneficia de elemente decorative cu caracter special, iar pardoselile vor fi din granit, având motive decorative deosebite.

Patriarhul Daniel: „Catedrala nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă”

Vizibil din orice punct al Capitalei, lăcaşul de cult va cost aproximativ 400 milioane de euro. O parte din bani provin din colecta naţională la care au contribuit inclusiv administraţiile publice locale. De exemplu, Primăria Sectorului 2, condusă de primarul Neculai Onţanu de la UNPR, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai generoşi contributori, alocând suma de 10 milioane lei anul trecut. Guvernul a contribuit, de asemenea, în acest an cu suma de 10 milioane lei.

Reprezentanţii Patriarhiei Române şi-au propus ca edificiul să poată adăposti 5.000 de enoriaşi, dimensiunile lăcaşului de cult fiind impresionante: 100 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime, terenul aferent fiind în suprafaţă de 11 hectare.

„Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă, ci, sperăm, un simbol al sufletului românesc în rugăciune înălţătoare la cer”, a declarat, de multe ori, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel când a descris proiectul.

Chiar dacă ideea construiriii unei catedrale a neamului a pornit încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, piatra de temelie a fost pusă pe Dealul Arsenalului abia pe 29 noiembrie 2007. Lucrările edificiului au început, în mod oficial, pe 15 decembrie 2010, slujba de inaugurare a lăcaşului de cult urmând să fie făcută în anul 2015, potrivit planurilor Patriarhiei Române.

Vezi aici cum va arăta la final.

Un Comentariu la "Catedrala Neamului: turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.