Maestrul Dan Puric a vobit “Despre iubirea creştină” în capitala Ţării Oaşului

Actorul, scriitorul şi regizorul Dan Puric a conferenţiat, miercuri, 7 noiembrie “Despre iubirea creştină” la Catedrala Ortodoxă din Negreşti-Oaş în prezenţa a sute de spectatori. Cuvintele maestrului a mers direct la inima oşenilor, pe care i-a numit “cei mai curaţi sufleteşte şi mai drepţi români, alături de maramureşeni”.

Printre participanţi s-au aflat preşedintele PSD Satu Mare şi candidat al USL pentru Senat în Colegiul 1 Senat, senatorul Valer Marian, deputatul PSD Gheorghe Ciocan, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, fostul primar al localităţii şi candidat al USL pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 1 Oaş, Nicolae Bura, protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, alături de preoţi din zonă, oameni de cultură şi simpli cetăţeni.

Tema aleasă de Puric nu a fost întâmplătoare, acesta considerând martirii oameni aleşi şi speciali de pe pământ. Introducerea a fost cât se poate de originală, maestrul Puric exprimând firesc şi uman venirea sa în capitala Ţării Oaşului. “Venirea mea aici nu are legătură cu o conferinţă sau cu o zonă electorală, ci are legătură cu un simplu lucru mult mai firesc, care poate să fie subscrisă acolo, la dragoste de poporul român: adică trebuie să ne întâlnim. Poporul român nu prea se întâlneşte cu propria lui inimă şi cu propria lui vocaţie. Suntem cam despărţiţi. Suntem cam atomizaţi. Suntem cam înstrăinaţi de propria noastră poziţie. Şi atunci mi-am asumat, în afară de spectacolele pe care le fac şi cu care mai merg prin ţară sau străinătate, prin aceste întâlniri, să nu fac altceva decât nişte legături sufleteşti între noi”, a spus Dan Puric.

Maestrul Puric a vorbit despre importanţa demnităţii, dar şi despre forţe oculte care lucrează intens la relativizarea valorilor naţionale. “Se lucrează intens împotriva poporului român. Circulă un film pe internet, probabil că l-aţi văzut, în care un fost agent KGB vorbeşte despre cei patru paşi de distrugere a unei naţiuni. Primul pas este demoralizarea poporului, timp de 20 de ani, aşa cum ni s-a întâmplat şi nouă. Apoi, vorbim despre destabilizarea economică, socială şi politică, un proces care durează cam cinci ani. Vine apoi criza profundă, care durează cam doi sau trei ani, iar în final vine normalizarea. Ca să vă dau un exemplu, după ce tancurile sovietice au invadat Cehoslovacia, ruşii au spus că au normalizat situaţia. Suntem şi noi în acest proces. Adevărul este că poporul român nu a fost niciodată într-o astfel de criză a identităţii sale naţionale, nu am fost niciodată atât de dezbinaţi. Trebuie să facem un front moral, să ne refacem sufletul”, a opinat maestrul Puric.

În continuarea conferinţei, Dan Puric a amintit de cuvintele filosofului român Petre Ţuţea, care a spus că: “Doar în biserică afli ce fel de om eşti cu adevărat”, completând cu vorbele marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu: “Biserica este maica poporului roman”. “Dacă corpul nostru se poate apăra de radiaţiile cosmice, prin piele, de exemplu, sufletul nu se poate apăra de mizeria din jur, este un fel de celulă fără membrană, fără apărare. De aceea doar credinţa poate fi membrana care poate apăra sufletul. Avem nevoie de îngerul de lumină, care ne face să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi din jur. Un om pătruns de dragostea creştină poate să facă lucruri extraordinare. Instinctul de conservare se transformă în instinct de jertfă. Este un fel de dragoste de tip jertfelnic. Îndemnul creştin este acela de a te pregăti. Sunt oameni care, după viaţa asta, pun punct; şi alţii care pun virgulă. Creştinul pune virgule”, a precizat Dan Puric. În finalul conferinţei, Dan Puric a stat de vorbă cu publicul şi a dat autografe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.