Semnalele publice transmise în mai multe rânduri de către prefectul Eugeniu Avram privind limitarea fenomenului tăierilor ilegale din pădurile de pe raza judeţului Satu Mare au avut un efect relative redus, în continuare existând numeroase plângeri din partea cetăţenilor, mai ales din zona Oaş, legate de defrişările de pe terenurile lor, existând suspiciuni de complicitate din partea unor funcţionari în acoperirea acestor fapte.
Pentru a transmite un mesaj clar tuturor celor care nu înţeleg să respecte legea, prefectul judeţului a cerut, în cadrul unei întâlniri organizate astăzi, 7 noiembrie, declanşarea de verificări la gaterele din judeţ şi un plan mult mai drastic de acţiuni de identificare şi sancţionare a infracţiunilor la regimul silvic. La discuţii au participat şefii instituţiilor din subordinea MAI, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Gărzii Financiare, Direcţiei Silvice, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare şi reprezentantul unui ocol silvic privat care administrează o suprafaţa destul de mare de pădure în zona Oaş.
Cea mai mare problemă invocată de reprezentanţii instituţiilor din domeniul silvic se referă la suprafeţele încă mari de pădure din judeţul Satu Mare care nu se află în paza şi administrarea unui ocol silvic, de stat sau privat, şi unde se înregistrează cele mai multe cazuri de tăieri ilegale de copaci, producând pagube proprietarilor. Lipsa contractelor de administrare se datorează şi situaţiei materiale precare a multora dintre proprietarii acestor păduri, de cele mai multe ori fiind vorba de persoane în vârstă şi care abia au bani să supravieţuiască.
Reprezentantul ITRSV in Satu Mare a anunţat că au fost depuse plângeri penale împotriva a patru agenţi economici din judeţ la care s-a evidenţiat că au tranzacţionat cantităţi de lemne peste datele din contabilitate, sumele astfel obţinute fiind de ordinul milioanelor de lei. Prefectul a solicitat să fie informat în legătură cu motivele pentru care cercetările în aceste dosare se pare că stagnează, reprezentantul ITRSV a precizat că plângerile au fost depuse la Poliţie în prima jumătate a anului însă nu a mai primit nici o informare privind stadiul în care se află.
La finalul discuţiilor, prefectul Eugeniu Avram a anunţat pentru 28 noiembrie o nouă întâlnire pentru evaluarea rezultatelor măsurilor dispuse privind limitarea fenomenului defrişărilor ilegale.