APM Satu Mare sprijină persoanele cu probleme de dependenţă


Îmbunătăţirea calităţii mediului pentru persoanele marginalizate din punct de vedere spiritual şi material şi cu probleme de dependenţă a fost tema întâlnirii de astăzi, 7 noiembrie, organizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi Asociaţia caritativă „Noua Speranţă” din Satu Mare. Evenimentul a avut loc la „Casa Verde” din Grădina Romei.
În cadrul întâlnirii au fost luate în discuţie problemele specifice legate de dependenţa de droguri şi a neajunsurilor care decurg din această activitate. Totodată s-a discutat şi despre dependenţa de alcool, nicotină şi jocuri de noroc.

La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Fundaţiei „Bonus Pastor”, care este o organizaţie non-profit care îşi desfăşoară activitatea în principal în Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc şi în împrejurimile acestor oraşe. Scopul acesteia este să acorde sprijin persoanelor dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc, precum şi sprijinirea membrilor familiilor din care provin persoanele dependente.

Potrivit celor declarate de unul dintre reprezentanţii acestei fundaţii, programele terapeutice durează 12 zile (terapia de scurtă durată) sau 3-9 luni, în cazul dependenţelor severe. Programele de scurtă durată se organizează de trei ori pe an iar continuarea procesului de vindecare se face cu ajutorul programelor postterapeutice. „Mai avem şi o terapie de lungă durată, care este o terapie în regim de internat, la Ozd, lângă Luduş, în Centrul Terapeutic pentru Toxicomani. Durata terapiei este de 3-9 luni şi sunt vizate bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Programul a fost elaborat pe baza modelului canadian Portage. Acest program, recunoscut la nivel mondial pentru eficacitatea sa, exploatează posibilităţile oferite de grupul terapeutic, fiind o metodă holistică, adaptată fiecărui individ. Se pune accent pe dezvoltarea personală a beneficiarilor, pe autonomia acestora, facilitând dezvoltarea lor fizică, psihică şi spirituală”, a declarat interlocutorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.