Cum şi-a atras PRO TV antipatia a sute de mii de români

După ce a depus o sesizare către CNA împotriva site-urilor pe care puteau fi urmărite filme şi seriale online, SC PRO Tv SA a atras un val uriaş de nemulţumiri în mediul online. Practic, o adevărata campanie a fost lansată împotriva trustului media după ce acesta şi-a exprimat în mod oficial dorinţa pentru închiderea unui număr de aproximativ 42 de asemenea site-uri, printre care se află şi vplay.ro, una dintre cele mai importante platforme în domeniu, aflat în primele 10 locuri în topul celor mai vizitate site-uri. Cu ajutorul utilizatorilor, platformele afectate de sesizarea PRO Tv au iniţiat petiţii şi desfăşoară demersuri împotriva măsurii de închidere a site-urilor şi, împlicit, împotriva trustului media.

În urmă cu aproximativ un an, pe 1 august 2011, SC PRO Tv SA lansa în mediul online din România o nouă platformă de entertainment, voyo.ro, ce oferea utilizatorilor posibilitatea de a viziona filme, seriale şi emisiuni online. Ideea nu era una nouă, în România existând deja site-uri specializate pentru astfel de servicii, dar o diferenţă foarte importantă era aceea că platformele deja existente îşi ofereau serviciile gratis, în timp ce utilizatorii voyo erau obligaţi la achitarea unei taxe de abonament. Pentru acces nelimitat timp de o lună o persoană trebuie să plătească un abonament de 3 euro. Dar multe dintre aceste emisiuni de pe voyo.ro se găsesc oricum pe site-urile gratuite şi în acest fel sunt prea puţini cei care plătesc un abonament Voyo ca să vadă emisiunile difuzate de trustul Pro.La un an distanţă şi cu un voyo care ocupă locul 220 într-un clasament al celor mai vizitate site-uri, în comparaţie cu vplay ce se află pe poziţia a 10-a, SC PRO Tv SA a depus o sesizare la CNA prin care semnalează existenţa a 42 de site-uri care oferă servicii media audiovizuale la cerere, fără a deţine drepturi pentru conţinutul difuzat şi fără să fi notificat Consiliul, conform Deciziei CNA nr. 320 din 2012. În articolul 41 din această Decizie se arată că, până la data de 3 septembrie 2012, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale la cere din România aveau obligaţia să completeze şi să transmită la CNA cererea de notificare. În caz contrar se dispune la “încetarea dreptului de a furniza servicii media audiovizuale la cerere”.

Reclamaţia a ajuns pe masa celor de la Consiuliul Naţional al Audiovizualului, dar CNA nu se bucură de niciun fel de autoritate pentru reglementarea normelor din mediul online. Cu toate acestea, Consiliul nu a dat dovadă de imparţialitate şi, după ce au analizat posibilităţile legale pe care le au, membrii CNA au decis cu unanimitate de voturi să sesizeze poliţia în cazul celor 42 de site-uri care difuzeaza “în mod ilegal” filme şi seriale. “Noi nu putem sancţiona site-urile“, a declarat Narcisa Iorga, membru CNA. “Nu putem reglementa internetul. Singurul lucru pe care îl putem face este să sesizăm Poliţia şi Parchetul pentru preluarea conţinutului fără drept”, a adăugat ea despre acest subiect.

Aşa cum era de aşteptat, acţiunea celor de la PRO Tv a atras nemulţumirea românilor care erau obişnuiţi să urmărească filme, seriale şi emisiuni din întreaga lume doar printr-un simplu click, fără a fi obligaţi la plata vreunei taxe. Imediat după aflarea veştii, în mediul online au apărut petiţii şi campanii împotriva site-ului voyo şi, implicit a trustului Pro. Una dintre ele se regăseşte pe Facebook, se numeşte “SpuneNUvoyo.ro” şi a adunat deja peste 13.000 de like-uri şi sute de comentarii.
Rusine ….. Rusine sa va fie…internetul inseamna posibilitatea de a alege…nu va ajung banii? V-a venit si voua ideea sa va ridicati site cu seriale? Nu cred ca s-a abonat cineva pe voyo…crapati de ciuda ca nu castigati bani? Va dau si eu o idee…mai intai refaceti televiziunea si incercati sa readuceti ceea ce era odata la televizor… emisiuni ce erau privite de milioane de telespectatori si dupa aceea ridicati-va site … acum nu stiti ce sa mai prezentati la televizor … decat emisiuni in care apar fel si fel de c….e penale … si fel si fel de tantalai si analfabeti….vreti sa platim…aratati-ne ca meritati sa va platim pana si abonamentul la cablu….ca nici ala nu l-as plati ca ma uit doar la Discovery si Mtv. Mi-e scarba sa ma uit la altceva… mi-e scarba sa vad cum altceva inafara de cum sa devii o parasuta la televizor.. si alte emisiuni de doi lei nu stiti si prezentati…inca ceva….RUSINE SA VA FIE nu numai voua cat si tuturor celorlalte televiziuni…. care si-au uitat adevaratele valori.”, scrie un internaut pe pagina de Facebook care găzduieşte campania anti Voyo.ro.

O altă campanie este desfăşurată pe pagina “Spune NU Media Pro, Spune NU VOYO voyo.ro” care găzduieşte declaraţia Presedintelui Asociatiei Furnizorilor de Internet din Romania, membra cu drepturi depline a EUROISPA, cea mai reprezentativa asociatie internationala din domeniul internet. Presedintele Mihai Batrineanu atacă dur initiativa trustului Pro:

 “Este incredibil ce se intampla astazi. Intr-o lume in care internetul a revolutionat modul in care interactionam, in care Google si Social Media redefinesc accesul la informatie, divertismentul si economia globala, apare in Romania o institutie depasita de vremuri si neavenita, care incearca sa inchida site-uri cu Politia.

Atentie! Nu vorbim de activitati ilegale, frauduloase, este vorba de tineri antreprenori romani, entuziasti care au dezvoltat site-uri si aplicatii prin intermediul carora ofera continut video, asemenea altor mii de site-uri similare din toata lumea.

CNA nu are nici o competenta sau responsabilitate institutionala legata de reglementarea internetului sau a serviciilor online. Aspectele semnalate sunt cele referitoare la drepturile de autor care au cu totul alte organisme si metodologii care sa le reglementeze.

Consideram actiunile CNA fara baza legala, iar in cazul putin probabil al interventiei Politiei vom semnala aceste practici iresponsabile si ilegale organismelor internationale”, a declarat presedintele ANISP.

Un alt demers al internauţilor care se declară împotriva Pro Tv s-a materializat prin apariţia petiţiei “Spune STOP actiunilor SC Pro TV SA impotriva site-urilor de filme si seriale online”. În prezentare, HostImm.com, iniţiatorul petiţiei, scrie:

SC Pro TV SA, in dorinta de a avea monopol pe piata de filme online cu site-ul voyo.ro, ingradeste si incalca drepturile individului/utilizatorului privind accestul la informatie online.” 
Semneaza aceasta petitie

SC Pro TV SA, CNA si Agentia de Presa MediaFax au incalcat flagrant legile statului Roman prin actiunile inteprinse de blocare a site-urilor de filme si seriale online, desinformarea cititorilor plus presiunile facute autoritatilor romane.

Romania este un Stat Democratic unde nu poti apela la Politie ca sa iti distrugi concurenta.

Semneaza aceasta petitie.

 

Până în acest moment, 10 din cele 42 de site-uri reclamate de SC PRO Tv SA au fost închise. Cel mai important dintre acestea, vplay.ro, ar putea să nu se supună legilor din România pentru că serverul care găzduieşte site-ul se află în Olanda.

Lista celor 42 de site-uri aflate în vizorul Poliţiei ca urmare a sesizărilor depuse de PRO Tv şi CNA.

xfilmeonline.net
filmepeales.com
filmedecomedie.info
filmeonlinefree.ro
filme-noi-online.com
filmesubtitrateonline.net
filme-free.ro
cinemo.ro
990.ro
divxonline.biz
filmehd.net
filme-online-gratis.com
filmulde10.com
filmesubtitrate.info
filmesubtitrateonline.net
filme-subtitrate.org
filme-subtitrate.info
filme.online-pe.net
filme-online-subtitrate.eu
filme-subtitrate.ro
hdfilmeonline.info
filme-2012.com
opticmovie.com
cinemaxx.ro
1filme.ro
filmeonline3d.ro
filmeonlinetari.com
filmehd-online.net
filmeonlinehd.biz
seriale-filme.info
serialedetop.com
serialul.net
filmeonline.org
filmemisto.com
superfilme.net
vplay.ro
serialepenet.ro
vpug.com
neededspark.blogspot.ro
deseneanimateonline.info

ghimpele.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.