La Satu Mare va funcţiona un Centru Judeţean de Excelenţă pentru elevii dotaţi


La solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, începând cu anul şcolar 2012-2013, se înfiinţează Centrul Judeţean de Excelenţă, cu sediul în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Anunţul a fost făcut astăzi, 31 octombrie, de către inspectorul general al IŞJ Satu Mare, Mariana Roman, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Sala multimedia a instituţiei. La întâlnirea cu presa a participat şi purtătorul de cuvânt al IŞJ, Mariana Brumboiu.

Potrivit celor declarate de Marian Roman, se doreşte ca acest centru să-şi înceapă cât mai repede activitatea, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii noiembrie. Acest centru va veni în sprijinul elevilor capabili de performanţă. „Elevii vor fi selectaţi în urma unui test şi al unui interviu iar pregătirea acestora se va face în grupe de excelenţă, pe ani de studiu şi pe discipline. Numărul de elevi din fiecare grupă va fi de minimum 8 şi de maximum 15”, a declarat şefa IŞJ.

Prin acest demers se are în vedere creşterea performanţelor elevilor dotaţi, premiaţi la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şcolare dar şi ai altor elevi care manifestă interes faţă de vreo materie de studiu. „Ne-am gândit la materii precum: matematica, fizica, chimia, biologia, limba română, limbile moderne, astronomia şi astrofizica, unde avem elevi cu performanţe în cadrul concursurilor şcolare. Aceste grupe de excelenţă se referă atât la copiii de la nivel gimnazial cât şi la cei de la nivel liceal”, a declarat Roman.
Fiecare grupă de execelenţă va avea 6-10 ore de pregătire pe săptămână, ce vor fi împărţite, acolo unde este cazul, între teorie şi practică.

Selecţia profesorilor care vor preda la grupele de excelenţă, se va face pe baza unui portofoliu ce trebuie să conţină un curriculum vitae, documente în ceea ce priveşte performanţa acestuia în vederea pregătirii elevilor olimpici dar şi o recomandare din partea inspectorului de specialitate.

În ceea ce priveşte elevii, aceştia vor fi selectaţi având în vedere câteva criterii de bază precum: profilurile psihocomportamentale, desemnărilor făcute de către profesori, rezultatele obţinute în urma rezolvării unor chestionare, teste de inteligenţă, teste de creativitate, teste de aptitudini speciale dar şi interviuri.

Pentru rezultatele obţinute, profesorii şi elevii vor fi recompensaţi prin: tabere gratuite, excursii gratuite de studiu în ţară şi străinătate, premii în bani şi obiecte dar şi prin medalii şi distincţii. La finalul conferinţei de presă, Mariana Roman a făcut referire şi la rezultatele obţinute în anul şcolar 2010-2011, de către elevii din judeţ la olimpiadele naţionale, comparativ cu anul educaţional 2011-2012. Potrivit statisticilor instituţiei, în anul şcolar 2010-2011, premiile obţinute de către elevii sătmăreni la olimpiadele şi concursurile naţionale a fost de 83, comparativ cu anul educaţional 2011-2012, când numărul acetor premii a ajuns la 157.

Un Comentariu la "La Satu Mare va funcţiona un Centru Judeţean de Excelenţă pentru elevii dotaţi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.