Despre fonduri europene cu Vasile Puşcaş


„În următorul exerciţiu financiar, vorbesc aici de perioada 2014-2020, trebuie să punem accent pe parteneriatele public-private care vor reprezenta un avantaj pentru investiţiile în domenii precum sănătatea şi cercetarea”, a declarat astăzi, 30 octombrie, în cadrul conferinţei susţinute în Sala mică de şedinţe din Palatul Administrativ, fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană (UE), profesorul Vasile Puşcaş.

La eveniment au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, cei doi vicepreşedinţi, Mircea Govor şi Csehi Arpad, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca dar şi şefi de instituţii, primari, viceprimari, dar şi oameni de afaceri din judeţ.

Puşcaş a atras atenţia celor prezenţi asupra procentului extrem de scăzut în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene înregistrată în cei şase ani de când România este membră a UE. „Nu ştiu cum se explică. Sunt bani dar noi nu-i vrem. Ne apropiem de perioada de negociere pentru următorul exerciţiu financiar. Ar trebui să ne trasăm nişte coordonate extrem de precise pentru a obţine fonduri europene şi să nu ne mai îmbătăm cu apă rece. Au fost bani şi în perioada 2007-2013 dar se pare că nu i-am vrut. Parcă ne-a bătut cineva cu leuca în cap după ce am intrat în UE”, a declarat Puşcaş.

Potrivit profesorului Puşcaş, în perioada 2014-2020, procedurile în vederea accesării fondurilor europene se vor simplifica extrem de mult dar vor fi mult mai riguoase. În perioada următoare, România ar trebui să vină cu proiecte de dezvoltare şi, dacă am fi deştepţi, aşa cum ne credem, am elabora propriile strategii de dezvoltare. Noi avem foarte multe resurse, nu ca şi alte ţări”, spune Vasile Puşcaş.
În a doua parte a întâlnirii câţiva dintre primarii prezenţi s-au plâns de birocraţia excesivă în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor în vederea accesării fondurilor europene. Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, s-a arătat dezamăgit atât de birocratizarea excesivă cât şi de tendinţa de centralizare în ceea ce priveşte evaluarea dosarelor pentru accesarea acestor fonduri. Despre aceleaşi neajunsuri a vorbit şi fostul edil-şef al oraşului Negreşti-Oaş, Nicolae Bura, care a subliniat faptul că evaluarea dosarelor presupun uneori doi, trei ani de zile.

Cu toate aceste neajunsuri, Puşcaş susţine că accesarea banilor europeni este un pas extrem de important pentru dezvoltarea ţării. „Şi vă mai spun un lucru. Dacă vom elabora strategii pe plan local, astfel, vom presa asupra autorităşilor ca să elaboreze strategii regionale şi naţionale”, a declarat la finalul întâlnirii, Vasile Puşcaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.