Sfârşit de caravană de informare în Ariile Protejate „Râul Tur”

Caravana de informare, organizată de Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare în localităţile Ariei Protejate „Râul Tur” a ajuns la sfârșit. Procesul de informare îndelungat s-a desfășurat între lunile august şi octombrie a acestui an.

Obiectivul principal al caravanei a fost informarea și conştientizarea comunităților locale despre Ariile Protejate „Râul Tur”. Întrunirile au fost ţinute la primării, dar uneori casele de cultură sau şcolile au găzduit evenimentul. Prin intermediul unei prezentări multimedia au fost expuse informaţii generale şi specifice despre arii naturale protejate, cum ar fi înființarea și stabilire a limitelor ariilor protejate sau legislația specifică privind aceste arii. În a doua parte a ședințelor, participaţii, primari, consilieri locali și deținători ai terenurilor, au avut ocazia să pună întrebări referitoare la problemele întâlnite în relația cu Ariile Protejate „Râul Tur”. Întrebările au vizat metodele de întreţinere şi gestionare a terenurilor, despre rolul Societăţi Carpatine Ardelene Satu Mare, despre avizarea diferitelor activităţi, despre plantele şi animalele ocrotite prezente, precum și despre regulile aplicabile pe teritoriul ariei protejate.

Cea mai mare agitație în rândul proprietarilor de terenuri a fost produsă de problema compensării pierderilor şi a scutirii de impozit. Márk-Nagy János, directorul executiv al Societăţi Carpatine Ardelene Satu Mare şi membru al echipei de custozi ai Ariilor Protejate „Râul Tur” a declarat că „fiecare proprietar de teren are dreptul la scutire de impozit pe teren. Proprietarul trebuie să depună o cerere la Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare însoţită cu o copie de pe actele de proprietate. Custozi fac verificările necesare şi dacă proprietarul respectă regulile de utilizare a terenului respectiv. Dacă nu sunt nereguli, SCA Satu Mare emite o adeverință cu care proprietarul trebuie să se prezinte la primăria localităţii”.

Potrivit celor aflate de la Márk-Nagy János, în cazul compensaţiilor există o situaţie diferită. „Sumele de compensare provin de la Uniunea Europeană în proporție de 80%, iar restul de 20% de la bugetul de stat, însă acestea încă nu se plătesc. Problema este creată de Guvernul României, care nu a elaborat normele metodologice de calcul al compensațiilor, iar Comisia Europeană nu alocă aceste sume până când nu va exista o metodologie clară”.

Caravana s-a desfășurat în 12 localităţi: Agriş, Porumbeşti, Turulung, Bercu, Adrian, Iojib, Halmeu, Remetea Oaşului, Turţ, Micula, Călineşti-Oaş şi Gerţa Mică.

După caravana din 2011, aceasta a fost a doua ediţie şi organizatorii planifică una şi pentru anul 2013. Cele două caravane au contribuit la informarea a peste 4750 de persoane.

Cu ocazia evaluării activităților, participanţii la caravane au considerat ca fiind eficientă această metodă de informare și au speranța că în anul următor vor fi informaţi și mai mulţi localnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.