Planul lui Băsescu

In ciuda tensiunilor existente in cadrul aliantei de dreapta, se pare ca Traian Basescu ar fi gasit solutia de a mentine unita ARD, macar pana la alegerile din 9 decembrie, dorind sa puna in aplicare planul de a distruge USL si de a prelua din nou puterea. Se pare ca ANI ar avea in pregatire o noua serie de incompatibiliati in randul USL, care ar urma sa apara in perioada ce urmeaza, dar si ca multe din dosarele referendumului asteaptă sa fie “impinse” la televizor – in prim-plan, tot reprezentanti ai USL.

De altfel, mai multi reprezentanti ai ARD si-au exprimat in aceasta saptamana, conform punctajelor de la partid, speranta ca listele adversarilor politici să fie la fel de bine “periate” ca ale lor. In caz contrar, probabil ca “le va peria” ANI.

Tacerea suspecta a presedintelui, aparitia stenogramelor Blejnar – Basescu, “sagetile” tot mai dese pe care le arunca PDL catre PNL in vederea unei noi aliante, cel mai vehement in acest caz fiind fostul premier MRU, caruia surse din apropierea sa spun ca i s-ar fi promis o noua pozitie de varf intr-un eventual nou guvern Basescu, felul in care Blejnar a fost “incoltit” in emisiunea lui Robert Turcescu de acum cateva zile, prezenta de scurta durata a lui Niro, apropiat PDL, pe listele USL, sunt doar cateva dintre elementele care ar putea duce la o capcana intinsa USL.

Surse din zona presei portocalii sustin ca presedintele va rupe tacerea foarte curand si ca pregateste surprize de proportii guvernarii Ponta. De altfel, “purtatorul de cuvant” al lui Traian Basescu de la B1 tv, Ion Cristoiu, a dezvaluit “agenda” presedintelui, sustinand ca in jurul datelor de 27, 28 octombrie, la 6 luni de bilant al actualei guvernari, Basescu va avea o noua aparitie publica.

Totodata, se pare ca presedintele este dispus “sa sacrifice” pentru o perioada o serie de pedelisti cu probleme grave de imagine si sa promita o noua retragere de dragul tarii sale, pentru a lasa USL in offside in ceea ce priveste tema de campanie. Aceleasi surse spun ca premierul Victor Ponta este principala tinta a atacurilor presedintelui si ca ARD va forta o colaborare cu o parte a PNL, cea nemultumita de actuala conducere, dar si cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

Pe de alta parte, UDMR se pozitioneaza din nou alaturi de PDL, luandu-le apararea reprezentatilor la Bruxelles ai acestui partid in scandalul european legat de Leonard Orban.

Asadar, se pare ca presedintele suspendat in vara si supravietuitor al acelui moment, in ciuda celor 7, 5 milioane de voturi pentru demiterea sa, nu s-a resemnat si incearca sa preia din nou fraiele puterii in totalitatea ei.

Declaratii pro alianta PDL – PNL din aceasta saptamana:

Radu F. Alexandru:

Disponibilitatea onestă a PDL faţă de PNL – de necontestat, dar greu de imaginat cu “PNL-Antonescu”. “Este greu de imaginat dacă vorbim de PNL-Crin Antonescu, pentru că în momentul de faţă apreciem că PNL este un partid captiv. (…) Disponibilitatea absolut onestă a PDL faţă de PNL este de necontestat şi oricând am fi bucuroşi ca pe un program de guvernare acceptat de ambele părţi să oferim României ieşirea în timpul cel mai scurt din criza politică şi din impasul economic în care se află astăzi”, a afirmat Radu F. Alexandru.

MRU:

Sunt organizaţii P.N.L. care au şi intrat în Forţa Civică. Nu am făcut vor­bire despre acest lucru în mod insis­tent, deşi expunere publică a existat. Dar asta demonstrează că în cadrul P.­N.L. începe să existe, în fine, o critică articulată la adresa con­ducerii actuale şi la adresa efectelor politice pe care această conducere şi le asumă prin concubinajul politic cu P.S.D. şi P.C. Ceea ce, evident, poate duce, în ultimă instanţă, la recalibra­rea politicii de alianţe a P.N.L. Ştiu că în acest partid sunt foarte mulţi cei care nu sunt mul­ţumiţi de drumul care a fost ales pen­tru P.N.L. în urmă cu un an şi ceva şi aş­tept momentul când opţiunea domnului Antonescu se va dovedi în mod clar per­dantă, nu doar din punctul de vedere al rezultatului electoral, ci din punctul de vedere al supravieţuirii P.N.L. Partidul nostru este deschis spre acei membri ai P.N.L. care se regăsesc principial în setul nostru de valori.

In tot acest posibil scenariu, ar putea fi incadrata si declaratia lui MRU facuta de curand in Timis: “Ştim foarte bine că nu va fi uşor. Dar adversarul nostru principal nu este USL. USL se prăbuşeşte singură, oricum. O vom ajuta să se spargă în bucăţi. Adversarul nostru principal este, însă, timpul, pentru că trebuie să le comunicăm tuturor cetăţenilor cu drept de vot că ARD reprezintă alternativa europeană şi serioasă la guvernare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.