Crin Antonescu susține ideea revenirii României la monarhie

Preşedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, a declarat miercuri, la Palatul Elisabeta, că este fericit că Armata Română l-a celebrat pe regele Mihai. Antonescu a afirmat că este un privilegiu să îl avem încă printre noi pe ultimul rege al României şi s-a declarat unul dintre partizanii revizuirii Constituţiei în sensul revenirii la monarhie.

„Sunt fericit că am trăit şi ziua în care Armata Română l-a celebrat, aşa cum se cuvine, pe capul său”, a afirmat Crin Antonescu, la finalul ceremoniei în care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României.

Antonescu a susţinut că „regele a fost întotdeauna capul oştirii, iar instituţia monarhică în istoria naţiunii române nu poate fi deosebită de instituţia Armatei şi aceşti doi piloni ai istoriei naţionale au fost dintotdeauna împreună”. „Astăzi, în plus, noi avem privilegiul de a avea istoria vie, încarnată încă, în persoana ultimului suveran al României, a ultimului şef de stat din epopeea celui de-al Doilea Război Mondial şi nu poţi decât să încerci o emoţie profundă de a trăi istoria, iată, recuperată a acestei ţări”, a spus preşedintele Senatului.

Răspunzând unei întrebări referitoare la opţiunea monarhică şi susţinerea acesteia în cazul revizuirii Constituţiei, Crin Antonescu a spus: „N-o ştiţi? Nu cred că sunt un om care îşi schimbă părerile de pe o zi pe alta. Mă bucur că numărul nostru creşte”.

Preşedintele PNL a rememorat ceea ce a numit „vremurile din 1990, când erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de rege, dacă vorbeai de monarhie, dacă încercai să discuţi măcar că ţara asta a avut o istorie înainte de comunişti, că a fost violată de regimul instalat de sovietici şi de tot ce a urmat şi că o ţară, Constituţia ei trebuie să aibă legitimitate”. „Dacă am avut curajul, convingerea să o susţin în 1990, n-am de ce să nu o susţin în 2012. Eu, personal, cred că monarhia constituţională este, categoric, forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România. Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru. Dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare”, a mai declarat Crin Antonescu.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit miercuri regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de pace, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta. „E o onoare pentru mine ca ministru al Apărării să putem conferi majestăţii voastre, la 68 de ani de atunci, cu ocazia celebrării a 91 de ani, cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale, în calitate de fost cap al Oştirii”, a spus ministrul Dobriţoiu în Laudatio rostit cu acest prilej, evocând ultima luptă din calendarul eliberării Ardealului de Nord, purtată de ostaşii români la 25 octombrie 1944, zi în care regele Mihai împlinea 23 de ani.

La ceremonie au fost prezenţi principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, precum şi Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

ghimpele.ro

4 Comentarii la "Crin Antonescu susține ideea revenirii României la monarhie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.