Viorel Pintea: ”Totul e OK la APIA Satu Mare”

Dacă este să dăm crezare directorului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Viorel Pintea, ”musafirii” de la Uniunea Europeană și cei de la București nu au găsit nici o neregularitate în actele instituției. ”Zilele trecute am avut valuri de musafiri. Cel mai important a fost auditul Curții de Conturi a Uniunii Europene la Satu Mare. Acest lucru este firesc dar nu și-l dorește nimeni. Este un audit normal. Timp de două zile au fost la APIA Satu Mare trei persoane de la Uniunea Europeană și o echipă de la APIA centrală. Însă au găsit APIA Satu Mare așa cum era de găsit. Adică, totul e OK la APIA Satu Mare”, a declarat Pintea, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 17 octombrie, la sediul instituției.

La întâlnirea cu ziariștii au mai participat și Viorel Bențe respectiv Mihai Șereș, șefi de servicii în cadrul APIA. Cu privire la rezultatul auditului efectuat la nivelul instituției Viorel Pintea a declarat că ”s-au verificat dosarele și evidențele informatice ale instituției după care au mers și în teren. Sunt mândru de cum au decurs lucrurile. Nu au găsit nimic deoarece, nu aveau ce!”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful APIA a vorbit și despre ajutorul de minimis ce se acordă fermierilor care dețin suprafețe de până la 10 hectare (ha). Potrivit celor declarate de Pintea, aceștia pot beneficia de 100 lei pe hectar. ”APIA a eliberat un număr de 13.517 copii certificate după cererile de plată unică a fermierilor la solicitarea acestora. Vă informăm că, cu privire la aceste cereri în baza de date a APIA sunt 4.776 de modificări, acestea incluzând modificări de suprafață, retrageri de suprafață dar și retrageri totale de suprafețe”.

În ceea ce privește plata unică pe suprafață Mihai Șereș a declarat că prin ordinul 977/2012 s-a stabilit cuantumul pentru plata în avans a sumei de 53,88 euro/ha la un curs valutar de 4,5383 lei/euro ceea ce corespunde sumei de 244,53 de lei pe ha. ”României i s-a alocat suma de 1.043.000.000 euro, fiind calculată pentru o suprafață de referință de 8,716 milioane ha. În județul Satu Mare au fost autorizate un număr de 20.684 de cereri iar alte aproximativ 600, sunt în curs de verificare. Plățile se vor face, așa cum s-a stabilit de la nivel central, până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Șereș.

Un subiect aparte l-a constituit agricultura ecologică. Spre surprinderea specialiștilor din cadrul APIA Satu Mare, în acest an au fost depuse 670 de cereri, comparativ cu anul trecut (2011) când au fost depuse 18 solicitări. ”Cele mai multe cereri vin din partea celor din zona Oașului, mai precis din Turț. În această zonă au fost trecute la conversie cele mai multe suprafețe. Eu cred că oamenii nu au înțeles ce înseamnă să faci agricultură ecologică. Fermierii se obligă ca cel puțin 5 ani de zile să aibă activitate. Cât vor primi pe suprafață? Rămâne de văzut”, a declarat Viorel Bențe.
În ceea ce privește sprijinul pe cap de animal, Bențe a declarat că în cazul bovinelor au fost depuse un număr de 4.800 de cereri din care, în urma verificărilor au fost declarate eligibile 4.729, ceea ce înseamnă că vor fi plătite 34.612 capete. ”La ovine, au fost depuse 549 cereri din care 527 au fost declarate eligibile ceea ce înseamnă că vor fi plătite 125.578 de capete. În cazul caprinelor au fost depuse 88 de cereri dintre care 82 sunt eligibile. Din efectivul de 5.023 de capete pentru care s-au depus cereri, vor fi plătite 4.215 de capete”, a declarat Bențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.