Cu toate că avea menirea de a aduce la cunoștința instituțiilor statului problemele cu care se confruntă angajatorii din județul Satu Mare și nu în ultimul rând, de a căuta soluții la necazurile pe care aceștia le întâmpină, întâlnirea de astăzi, 16 octombrie, dintre reprezentanții oamenilor de afaceri pe de o parte și cei ai Instituției Prefectului, Camerei de Comerț, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pe de altă parte, a ajuns pe linie moartă.
La întâlnirea care a avut loc în sala mică de ședințe a Prefecturii, au participat prefectul și subprefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram și Cristian Sasu, directorul de cabinet al prefectului, Sorin-Martin Vereș, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Daniela Culic, inspectorul șef al ITM, Adina Filip, directorul executiv al AJOFM, Gheorghe Tilibașa și oameni de afaceri din județ.
La un moment dat ședința s-a transformat într-un adevărat circ de prost gust, rolul de amfitrion al ”spectacolului” fiind preluat rând pe rând când de patronul firmei Unicarm, Vasile Lucuț, când de fostul consilier județean pedelist, patronul firmei SC Pintea SRL, Ioan Nistor. Cei doi ”și-au făcut numărul” reușind să-i enerveze pe reprezentanții instituțiilor și pe ceilalți participanți la întâlnire cu monopolizarea discuțiilor și intervențiile lor mai mult sau mai puțin politicoase.
Cei doi au tunat și fulgerat împotriva instituțiilor statului susținând că pun piedici dezvoltării afacerilor în județul nostru. ”Vedeți, și la această ședință ați invitat numai câțiva dintre oamenii de afaceri. Aș vrea să văd lista cu invitații deoarece eu am vorbit cu foarte mulți patroni din județ care nu știau nimic de această întâlnire”, a declarat Lucuț, orientându-și tirada de acuzații către Daniela Culic. De fapt, cei doi oameni de afaceri s-au arătat nemulțumiți de activitatea instituțiilor precum ITM și AJOFM, care nu știu decât să facă controale și să ne amendeze. La drept vorbind ei nu cunosc deloc cu ce se confruntă un om de afaceri. Ei doar vin și aplică amenzi. Cei din instituții habar nu au cu ce ne luptăm noi. Până la urmă sunt cel mai mare angajator din acest județ. Dau de lucru la aproximativ 35.000 de oameni și plătesc lunar, 1,5-2 milioane de euro la bugetul de stat dar se pare că în calitate de angajator nu am decât obligații”, spune Lucuț. Cu toate acestea reprezentanții instituțiilor susțin că acele controale despre care se vorbește au fost pe deplin îndreptățite iar amenzile justificate.
Ioan Nistor s-a plâns și el de calitatea ”profesională și morală” a tinerilor care vin să se angajeze la firma pe care o administrează . ”Deși îi ofer un salariu lunar, ce-i drept puțin mai mult decât minimul pe economie, după un an, un an și jumătate mă trezesc că pleacă. Nu există nici o disciplină. De profesionalism mai bine să nici nu mai aducem vorba”, a declarat Nistor.
După o oră și jumătate de monologuri considerate de către unii oameni de afaceri prezenți, fără fond și formă, subprefectul Cristian Sasu, urmat de câțiva dintre angajatori a părăsit sala de ședințe. ”Așa nu se poate. Cei doi monopolizează toată ședința. Astfel de întâlniri nu își au rostul”, a declarat Sasu la ieșirea din ședință. Oamenii de afaceri prezenți la întâlnire s-au arătat și ei profund indignați de monopolizarea acestor ședințe de către patronul de la Unicarm. ”Așa s-a întâmplat și la prima întâlnire pe care l-am avut cu instituțiile statului. Ședința a fost monopolizată de Lucuț. În acest fel, astfel de întâlniri nu își au rostul, nu cred că o să mai vin”, ne-a declarat la ieșire unul dintre angajatori.
În altă ordine de idei, inspectorul șef al ITM Satu Mare, Adina Filip respectiv directorul executiv al AJOFM, Gheorghe Tilibașa au prezentat într-un mod succint obligațiile dar și avantajele angajatorilor dar și subvențiile de care beneficiază aceștia în cazul în care iau la muncă tineri absolvenți, persoane trecute de 45 de ani sau persoane care suferă de vreun handicap. Pentru a-i urechea puțin pe angajatori, Adina Filip a declarat că mulți dintre aceștia nu acordă sporurile de noapte, prevăzute de Codul Muncii, iau la muncă persoane fără forme legale și nu acordă angajaților indemnizația de 75% din salariu în cazul reducerii temporare a activității la locul de muncă.
P.S. Pe lângă becalizarea întâlnirii de către Lucuț nu putem însă să nu remarcăm și lipsa unei dorințe reale de a organiza serios acest gen de întâlniri din partea reprezentanților instituțiilor sătmărene dat fiind faptul că foarte puțini dintre oamenii de afaceri sătmăreni au participat și de această dată și chiar și dintre aceștia o parte au declarat că au aflat din auzite de întâlnire venind fără o invitație oficială din partea cuiva. Totodată insistăm asupra unor aspecte semnalate și data trecută și anume că vom începe să credem în seriozitatea acestor întâlniri atunci când vom vedea câteva lucruri care țin de un minim respect față de niște oameni care se presupune că produc plus valoare în județul nostru și anume prezentarea fiecăruia dintre ei la începerea ședinței precum și așezarea lor la masă nu pe scaunele din spate.
8 Comentarii la "O nouă întâlnire eșuată a reprezentanților statului cu oamenii de afaceri sătmăreni"