”Zilei Mondiale a Nevăzătorilor – Ziua Bastonului Alb” este marcată și la Satu Mare

Cu ocazia ”Zilei Mondiale a Nevăzătorilor – Ziua Bastonului Alb”, viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca și consilierul președintelui Consiliului Județean (CJ), Octavian Apan, au participat astăzi, 12 octombrie, la acțiunile organizate cu acest prilej la sediul filialei sătmărene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. De fapt, ”Ziua Mondială a Nevăzătorilor” este marcată pe întreg mapamondul anual, pe data de 15 octombrie.

Cu această ocazie, nevăzătorii au prezentat câteva dintre problemele cu care se confruntă în societate. Potrivit acestora, având în vedere handicapul de care suferă, în cele mai multe cazuri, angajatorii îi resping la interviuri cu toate că în rândul lor sunt oameni foarte bine pregătiți profesional. Totodată, nevăzătorii deplâng inexistența unor spații adecvate unde să-și desfășoare activitățile sportive și unde să se pregătească pentru competiții.

Această zi a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). În fapt, ”Ziua Bastonului Alb” se marchează anual în data de 15 octombrie și a fost proclamată de către de către preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964.

Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond. Bastonul alb, sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei, a fost inventat în 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului ”Lions” din Peoria, statul american Illinois. Un an mai târziu, bastonul alb şi-a făcut intrarea în Franţa, fiind distribuit tuturor persoanelor nevăzătoare din această ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.