Reprezentanţii AJOFM dezamăgiţi de slaba participare a angajatorilor la Bursă

Sute de sătmăreni s-au prezentat astăzi, 28 septembrie, la cea de-a XI-a ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți. Evenimentul a avut loc în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, cu începere de la ora 09.00. La deschiderea oficială a bursei au participat subprefectul județului Satu Mare, Cristian Sasu, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Gheorghe Tilibașa și directorul executiv adjunct al aceleiași instituții, Veronica Variu.

Cu toate că au fost contactați un număr de 160 de angajatori la bursa de astăzi nu s-au prezentat decât 40. Potrivit celor declarate de Tilibașa ”angajatorii care s-au prezentat oferă un număr de 487 de locuri de muncă. La început și-au anunțat prezența 39 de firme dar pe parcurs a mai venit un angajator. La această ediție au fost invitați și Centrul Militar Județean Satu Mare, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare dar au venit să-și prezinte oferta două școli superioare și anume, filiala din Satu Mare al Universității Tehnice Cluj-Napoca respectiv Academia Comercială Satu Mare. Totodată sunt prezenți și cei de la Camera meșteșugarilor și Fundația ”Hans Lindner”.

Potrivit evidențelor AJOFM Satu Mare, la evenimentul de astăzi s-au prezentat un număr de 450 de absolvenți cu studii medii și superioare dintre care 150 au fost selectați pentru interviuri de către angajatorii prezenți. Totodată, la bursă au venit și 510 elevi ai școlilor cu profil profesional pentru a vedea oferta angajatorilor.

Evidențe AJOFM Satu Mare arată că în județ sunt 6.436 de șomeri (luați în evidență până în 23 septembrie) din care 1.500 sunt indemnizați. Rata șomajului, în județul nostru este de 4,16%.

Totodată, cei care angajează proaspăt absolvenți beneficiază de subvenții și anume de 600 de lei pentru cei care iau la muncă persoane cu studii medii și 750 lei pentru cei care angajează persoane cu studii superioare. Subvențiile se acordă pe o perioadă de 1 an, cu condiția ca patronii să facă angajări pe o perioadă de 3 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.