Janka, duminică la Teatrul de Nord Satu Mare

Spectacolul va avea loc duminică, 30 septembrie, de la ora 18.00. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală de pe strada Horea. Prețul unui bilet de intrare este de 30 lei, iar spectacolul are loc în beneficiul copiilor cu autism.

Regia artistică îi aparține lui Toma Enache, editor de imagine fiind Cristi Săndulescu, iar regia muzicală este semnată de Patricia Prundea.

Piesa ”Janka” descrie experienţele dramatice trăite în Holocaust de către sigheteanca Janka Festinger şi refacerea vieţii ei în America. ”Există un moment în viaţa fiecăruia în care ştim că după aceea, nimic nu va mai fi la fel”, povesteşte regizorul şi dramaturgul Oscar Speace. ”Pentru mine, ziua aceea a fost în vara anului 1997 când am aflat că mătuşa are o scrisoare de la mama mea, în care povesteşte călătoria ei şi a celor două surori prin Holocaust, călătorie care a debutat la 15 mai 1944, la Sighet şi care s-a încheiat la 1 mai 1945 într-un vagon de cale ferată părăsit de nemţii ce au depus armele în faţa tancurilor americane. Căsătorită cu un soldat american staţionat în Germania a emigrat în Statele Unite şi s-a stabilit în însorita Californie unde a dat naştere la doi gemeni, mie şi fratelui meu David, pe care i-a considerat simbol al victoriei asupra soluţiei finale naziste”.

Janka Festinger, născută la Sighet la 16 noiembrie 1916, a murit în 1994 la vârsta de 78 ani dar povestea ei a rămas, spusă de copii ei David şi Oscar într-un documentar artistic, în piesa care-i poartă numele, scrisă de Oscar Speace şi, recent, în volumul ”Momentele fericite din viaţa Jankăi Festinger” de David D. Speace.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.