Multe schimbări la DGFP Satu Mare

În cadrul primei conferințe de presă organizate de la instalarea sa în funcție, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Mircea Ardelean a făcut referire la câteva aspecte cu privire la activitatea instituției din momentul în care a preluat frâiele conducerii și până în prezent. Întâlnirea cu presa a avut loc astăzi, 24 septembrie, în sala de ședințe a instituției.

La începutul conferinței de presă Ardelean a prezentat situația încasărilor la nivelul instituției, ceea ce plasează județul Satu Mare, în luna septembrie, pe poziția 16 la nivel de țară. Potrivit evidențelor instituției în luna august încasările au fost realizate în procent de 98,2% și nu lipseau decât 1.155.000 lei pentru a realiza întregul plan. În ceea ce privește luna septembrie (de la începutul lunii și până în prezent) încasările au fost realizate în proporție de 56,68% ”ceea ce ne situează pe locul 16 în rândul celorlalte județe în condițiile în care media la nivel de țară este de 23,55%”, a declarat Ardelean.

În ceea ce privește arieratele, șeful DGFP Satu Mare a trecut în revistă evoluția acestora la 31 august 2010, 2011 și 2012. Astfel, la 31 august 2010, au fost încasate 188,6 milioane lei iar la aceeași dată în 2011, valoarea arieratelor era de 162,2 milioane lei. În acest an, la 31 august, nivelul acestora era de 165,2 milioane lei. Potrivit celor declarate de Ardelean aceste arierate variază de la o lună la alta în funcție de activitatea celor de la inspecția fiscală.

Unul dintre obiectivele propuse și realizate de către directorul Ardelean în momentul în care a fost instalat în funcție a fost de eficientizarea unor departamente din cadrul instituției. Astfel, Biroul de asistență a contribuabililor ce se găsea până nu demult la etajul V al instituției a fost mutat la parter. Potrivit celor declarate de Ardelean, în prezent acolo lucrează doi oameni iar biroul este sub directa supraveghere a unui inspector de la controlul intern al instituției. O altă modificare operată de noul director a constat în mutarea casieriei de lângă barul de incintă în interiorul trezoreriei. Totodată, eliberarea foilor de vărsământ cu care presoanele fizice îşi pot plăti dările către stat se face acum la caţiva metri de casierie.

Referitor la restituirea taxei de poluare se pare că există în continuare probleme datorită faptului că Ministerul Mediului virează banii necesari cu întârzieri foarte mari, uneori de câteva luni. Există însă speranţe ca până la sfarşitul acestui an să se reuşească intrarea în normalitate. Şi aici s-au făcut modificări care să vină în întâmpinarea nevoilor contribuabilului în sensul că acum durează maxim două zile până ce finanţele dau răspuns celor care contestă plata taxei auto şi în plus aceste răspunsuri se primesc acum de la administraţiile financiare unde contribubilul îşi are domiciliul spre deosebire de mandatul fostului director când răspunsul la contestaţii putea dura până la 40 de zile şi contribuabilul era nevoit să se deplaseze până la Satu Mare pentru a depune respectiva contestaţie.

2 Comentarii la "Multe schimbări la DGFP Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.