Adrian Micle – Termoflex SRL

Este un tânăr plin de ambiţii care doreşte şi crede cu putere în faptul că fiecare dintre noi poate să contribuie cu câte puţin la crearea unei societăţi mai bune şi la schimbarea mentalităţilor ce dăinuie în societatea românească. La cei 23 de ani pe care îi are, este managerul unui depozit de materiale de construcţii (SC Termoflex SRL) din Satu Mare dar şi directorul executiv al fabricilor SC Bentonita SA, cu sediul firmei mamă la Medieşu Aurit. Iubeşte sporturile de iarnă, fotografia şi plimbatul cu motocicleta. Şi pe lângă toate acestea mai are timp şi de politică fiind vicepreşedintele organizaţiei judeţene de tineret a PSD Satu Mare şi vicepreşedintele Ligii Oamenilor de Afaceri Social – Democraţi din România. În continuare vă propun să îl cunoaştem mai de aproape pe Adrian Micle, un tânăr şi prosper om de afaceri din Satu Mare.

Reporter: Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Adrian Micle: M-am născut la Satu Mare şi de acest oraş mă leagă o serie de amintiri. Este locul în care am copilărit şi am crescut. Am urmat cursurile Colegiului Economic ”Gheorghe Dragoş” din Satu Mare, după care m-am înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca pe care am absolvit-o în 2009.

R.: V-aţi lansat în afaceri într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere al investiţiilor. Mă gândesc aici la criza economică ce a afectat o serie de întreprinzători dar şi afacerile acestora, unele chiar foarte prospere. Cum aţi reuşit să treceţi peste această perioadă critică?
A.M.: Am intrat în producţie chiar în anul în care a început criza. La început am fost doar un simplu angajat apoi am avansat până la funcţia de manager. Dar nu pot să spun că mi-a fost foarte greu având în vedere că vorbim despre o afacere de familie. Depozitul pe care îl conduc, SC Termoflex SRL, a fost conceput ca un depozit anticriză. În Satu Mare ne desfăşurăm activitatea pe strada Magnoliei nr. 29.

R.: Faceţi-mă să înţeleg. Ce ascunde termenul de „depozit anticriză”?
A.M.: Oamenii de afaceri, în general, întâmpină greutăţi în ceea ce priveşte colectarea banilor ce reprezintă contravaloarea produselor livrate. Astfel, cei care nu pot să plătească produsele furnizate de firma noastră, ne dau în schimb materiale de construcţii pe care noi apoi le vindem.

R.: Cât de profitabil este un astfel de depozit?
A.M.: Să nu credeţi că este o afacere extrem de profitabilă. Nici pe departe. Punctul de lucru al cărui manager sunt a fost deschis în 2009. Noi distribuim materiale de construcţii, de toate felurile … în toată ţara. Vindem adezivi pentru gips-carton, adezivi pentru plăci ceramice şi polistiren, BCA, blocuri ceramice, ciment, mortare ipsos, vopsele, tencuieli decorative şi multe alte produse. Ne-am axat pe materialele tradiţionale deoarece este greu să promovezi produse noi care deşi sunt cu siguranţă mult mai rezistente nu au căutare pe piaţa sătmăreană. Să vă dau un exemplu cât se poate de concludent. În judeţul nostru se foloseşte în construcţii, cu precădere, cărămida. La Borşa, în judeţul Maramureş, spre exemplu, se foloseşte BCA. Degeaba am în depozit şi alte produse care sunt poate mai rezistente că … nu au trecere. Pe lângă toate acestea, un depozit de materiale de construcţii are un pronunţat caracter sezonier. Noi avem activitate vara, însă iarna nu vindem aproape nimic.

R.: Am vorbit despre depozitul din Satu Mare pe care îl administraţi însă sunteţi şi director executiv la SC Bentonita SA. Care este domeniul de activitate al acestei fabrici?
A.M.: SC Bentonita SA este o societate cu capital 100% privat şi are în proprietate două zăcăminte de bentonită. Primul zăcământ este exploatat din subteran în mina din Valea Chioarului, judeţul Maramureş. Al doilea zăcământ şi cel mai mare din România, este cel din localitatea Oraşu Nou, unde se face exploatarea bentonitei calcice din cariera de la Mujdeni. Bentonita brută este apoi transportată şi prelucrată în instalaţia de preparare de la Medieşu Aurit. La această fabrică se lucrează în flux continuu.

R.: Ce este de fapt bentonita?
A.M.: Bentonitele sunt roci argiloase ce se caracterizează printr-un conţinut ridicat în minerale alături de care apar: cuarţ, mică, illit şi feldspat. Datorită proprietăţilor specifice pe care le posedă, bentonitele au întrebuinţări multiple. Astfel, sunt folosite ca liant în amestecurile de formare pentru piese turnate, ca material auxiliar de umplutură în industria de construcţii sau ca agent de limpezire şi filtrare în industria alimentară la vinuri, sucuri, oţet, lichior, etc. Un alt produs de-al nostru este perlita. În doar câteva cuvinte pot să vă spun că perlita este un produs granular uşor, de culoare alb-gri. Se utilizează ca material fono şi termoizolant în construcţii dar şi ca filtrant în industria alimentară şi în agricultură.

R.: După ce am făcut un tur de forţă în domeniul geologiei şi într-o oarecare măsură şi a chimiei industriale vă întreb cât de mult contează studiile economice pentru cineva care se gândeşte să-şi deschidă o afacere în România?
A.M.: Pot să vă spun că studiile superioare în domeniul economic nu-i ajută prea mult pe oamenii de afaceri. Nu sunt chiar atât de necesare. Dar … hai să nu fiu chiar atât de rău. Poate ajută în proporţie de 10-15%. Însă nu e nevoie ca un om de afaceri să aibă studii superioare economice sau tangente cu domeniul economic, financiar sau de marketing, pentru a reuşi în business.

R.: Sunteţi un om de afaceri extrem de tânăr. Care sunt atuurile tinereţii în lumea afacerilor din România?
A.M.: Dinamismul, ideile multiple dar şi dorinţa de reuşită. Nu vreau să subestimez calitatea de manager a unui om de afaceri mai în vârstă care, cu siguranţă, de-a lungul anilor a acumulat o experinţă de necontestat în domeniul economic şi investiţional, însă un tânăr vine cu o altă motivaţie. La depozitul din Satu Mare sunt înconjurat de tineri pe care, făcând aluzie la întrebarea dumneavoastră anterioară, nu îi aleg în funcţie de studiile pe care le-au urmat. Pe mine mă interesează în primul rând ce poate să facă acel om şi motivaţia acestuia.

R.: Dacă am vorbit de atuurile tinereţii, mă simt obligat să vă întreb şi de neajunsurile, să zic aşa, ale vârstei în lumea business – ului. Cum este privit un om de afaceri tânăr, de către seniori?
A.M.: Aţi atins un punct extrem de sensibil. De obicei tinerii sunt priviţi de sus de către oamenii de afaceri mai în vârstă şi … să nu spun altceva, de multe ori nu sunt băgaţi în seamă. Un manager tânăr trebuie să muncească extrem de mult pentru a câştiga aprecierea şi încrederea seniorilor, aşa cum îi numiţi dumneavoastră.

R.: Am vorbit pe îndelete despre lumea afacerilor şi despre condiţia tânărului manager în societatea românească. Dar să vorbim preţ de câteva clipe şi despre hobby-urile dumneavoastră …
A.M.: Cu mare plăcere. Ador schiatul. Având în vedere specificul depozitului pe care îl conduc, iarna am mult timp liber astfel încât, îmi petrec vacanţele la munte. Mă duc la Cavnic, Borşa sau în Austria. De asemenea, îmi place arta fotografiei şi plimbatul cu motocicleta.

R.: Cu toate acestea nici politica nu stă departe de dumneavoastră. Sunteţi vicepreşedinte în cadrul organizaţiei TSD Satu Mare. De ce v-aţi orientat tocmai către acest partid politic?
A.M.: Mă regăsesc în doctrina social-democrată. Pe de altă parte cred că tinerii ar trebui să facă politică deoarece viitorul este în mâinile noastre. Politica înseamnă implicare dar înseamnă şi a pune umărul la dezvoltarea societăţii în care trăim.

R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
A.M.: Şi eu vă mulţumesc.

11 Comentarii la "Adrian Micle – Termoflex SRL"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.