Bomba care poate exploda la Guvern. Si care miroase a puscarie

Se numeste Oltchim. Marea privatizare anuntata. Care pare sa se transforme intr-un mare fas. Daca nu cumva intr-o mega-escrocherie. In urma careia multi demnitari ai actualului guvern ar putea sa infunde puscaria. In urma unor anchete si a unor procese, care nu vor mai fi de asta data deloc politice. Dar, dincolo de aceste conotatii politice si criminale, exista si o dimensiune sociala. Teribila. O capcana pentru mii si mii de familii. Asa ca prima explozie poate fi de natura sociala. Fitilul deja a fost aprins.

Nu tot ceea ce a facut regimul comunist a fost o tampenie. De pilda, in materie de petrochimie, a existat o viziune integratoare. Si castigatoare. De natura sa aduca profituri uriase statului roman. Asa s-a intamplat si din perspectiva Oltchim. A fost una dintre bijuteriile coroanei comuniste. Una dintre piesele grele ale petrochimiei romanesti. Si, pana in urma cu mai multi ani, desi sistemul s-a dezintegrat, Oltchim a continuat sa reziste. Si sa aduca profituri. Apoi, societatea a fost decapitalizata. Iar procesul de dezintegrare a continuat, facand imposibila obtinerea de profituri. Bomboana pe coliva au pus-o asa-zisii actionari minoritari. Concret, PCC SE. Un concern polonez. Dar cu terminatii din ce in ce mai bine amplasate in Romania. Este un caz tipic in care o importanta societate de stat este falimentata, fara ca la origine sa se afle un management intern gresit ori infractional.

Oltchim este prabusit ca rezultat al unor decizii politice. Peste cateva zile, cred ca pe data de 17, el ar urma sa fie privatizat. Pe nimic. Pe vreo 4 – 5 milioane de euro. Si asta in conditiile in care cifra de afaceri este de 200 de milioane de euro. Si cand fac aceasta afirmatie, nu pot uita ca aducea, in trecut, profituri de miliarde de euro. Care sunt acele decizii politice care distrug perla coroanei si lasa de izbeliste mii de familii?

In primul rand, asa cum spuneam mai sus, este vorba de dezintegrarea petrochimiei romanesti. Oltchimul a fost creat pentru a lucra nu independent, ci intr-o conexiune directa cu Arpechimul. Iar Arpechimul a fost creat exclusiv pentru Oltchim. Devenind astfel furnizorul sau de materie prima. La randul sau, Arpechimul, pentru a realiza produsele necesare Oltchimului, avea nevoie de materie prima. Pe scurt, un sistem in care totul functiona bine, pentru ca mai multe societati petrochimice erau create una pentru alta si lucrau una pentru alta. Cand a fost vandut Petrom, cand austriecii au batut din picior, santajand practic politic Guvernul Romaniei, care se pregatea sa intre in UE, a fost vandut cu Arpechim cu tot. A fost o ruptura in sistem de o gravitate exceptionala. Si mortala pentru Oltchim. Acum, Guvernul vrea sa vanda Oltchim, fara a negocia in prealabil cu Petrom o eventuala vanzare la pachet cu Arpechim, care este, de altfel, aproape in totalitate inchis. Un eventual cumparator Oltchim, care nu beneficiaza si de Arpechim, va lua societatea pentru a vinde fier vechi. Si, eventual, cateva utilaje. Dupa care, mii de familii vor fi sacrificate. Cam asta se pregateste. Si, eventual, un dosar penal, daca un contract criminal, publicat de OTV, se dovedeste a fi autentic.

inpolitics.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.