”Toate școlile din județul Satu Mare sunt pregătite pentru începerea noului an școlar”. Declarația îi aparține inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, Mariana Roman și a fost făcută astăzi, 14 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizate în sala multimedia a instituției. Alături de Mariana Roman, la întâlnirea cu jurnaliștii a participat și purtătorul de cuvânt al IȘJ Satu Mare, Mariana Brumboiu.
Potrivit celor declarate de șefa IȘJ, în cursul lunii august, inspectorii școlari au ieșit pe teren pentru a verifica modul în care unitățile de învățământ sunt pregătite pentru începerea noului an educațional. ”Din cele 134 de unități școlare cu personalitate juridică, 132 dețin aviz sanitar, iar două nu sunt avizate însă dețin autorizație de funcționare deoarece sunt în reabilitare totală. Potrivit raportărilor transmise de către unitățile școlare către IȘJ Satu Mare, în ceea ce privește locațiile în care se vor desfășura cursurile în anul școlar 2012-2013, pregătirea spațiilor pentru desfășurarea în condiții optime a procesului educativ s-a realizat prin igienizarea spațiilor de învățământ în mare parte prin resurse proprii”.
La nivelul județului Satu Mare, în urma repartizărilor cadrelor didactice conform calendarului de mobilizarea a personalului didactic,au rămas 192 de posturi neocupate, din care 143 sunt catedre întregi. Pentru acestea se vor organiza concursuri în perioada 17-21 septembrie, după un grafic ce va fi făcut public luni, 17 septembrie. Până la organizarea concursurilor, posturile vor fi ocupate prin plata cu ora de către personalul didactic din unitățile respective.
În cadrul conferinței de presă de astăzi, Mariana Roman a făcut referire și la clasa pregătitoare. În prezent, la nivelul județului Satu Mare sunt 148 de clase pregătitoare ce vor fi frecventate de un număr de 2243 de elevi. ”Cursurile claselor pregătitoare se vor desfășura în proporție de 95% în școli, iar un procent de 5% se vor desfășura în incinta grădinițelor. Cadrele didactice care se vor ocupa de copiii din clasele pregătitoare sunt calificate și au fost formate printr-un program al Ministerului Educației și Cercetării. La noi în județ au fost formate cinci grupe în două serii atât pentru secția în limba română cât și pentru cele în limbile germană și maghiară. Copiii vor avea minim 18 ore pe săptămână și maxim 20, însă nu vor avea caiete și teme de casă. Se dorește ca această clasă pregătitoare să constituie o trecere mai ușoară în clasa I”, a declarat Mariana Roman.
În ceea de privește manualele școlare, Roman spune că au fost recepționate în proporție de 95% și livrate unităților de învățământ într-un procent de 90%. ”Procesul de distribuție către școli urmând a fi finalizat până la începerea cursurilor. Inspectoratul școlar a încheiat procedura de licitație pentru rechizitele gratuite, contractul fiind semnat vineri, 7 septembrie, urmând ca în termen de maxim 30 de zile să fie livrate unităților de învățământ. Pentru a beneficia de acest sprijin, părinții sau tutorii legali ai copiilor trebuie să depună cerere la secretariatul școlii unde învață în termen de 5 zile de la începerea anului școlar. Condiția obligatorie pentru a accesa acest program este ca venitul lunar pe membru de familie să fie maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Pachetul de rechizite va avea conținut diferențiat în funcție de nivelul de studiu și va avea o valoare cuprinsă între 25 și 30 de lei”, a declarat Mariana Roman.