Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, sesizaţi prin plângere penală cu privire la comiterea unei infracţiuni de înşelăciune, au reuşit, în urma cercetărilor efectuate în cauză, identificarea principalului suspect şi tragerea la răspundere penală a acestuia pentru fapta săvârşită.
Iniţial, partea vătămată, o sătmăreancă de 45 de ani, a reclamat Poliţiei faptul că a fost contactată telefonic de o persoană ce s-a prezentat drept procuror în cadrul Curţii de Apel Oradea, şi care, sub pretextul facilitării punerii în libertate a soţului său, arestat pentru furt, i-a solicitat suma de 2.000 euro.
Soţul femeii, Laszlo V., fusese încarcerat în 28 august, în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, pentru a fi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pe numele său, autorităţile austriece emiţând un mandat european de arestare, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt. La scurt timp, în 30 august, femeia a fost contactată de suspect şi indusă în eroare în scopul obţinerii sumei de bani.
Suspectul în cazul acestei infracţiuni a fost identificat de poliţiştii sătmăreni în persoana lui Ovidiu R., de 33 de ani, din Rădăuţi, încarcerat în Penitenciarul de maximă siguranţă Botoşani, unde-şi executa pedeapsa privativă de libertate tot pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune.
Poliţiştii au stabilit în urma anchetei derulate modul de operare al suspectului, în fapt, acesta contacta telefonic membrii familiilor unor persoane, despre care afla din presă că au fost reţinute sau arestate, şi, prezentându-se drept magistrat, le solicita remiterea prin servicii de transfer bancar a unor sume cuprinse între 1.000 şi 4.000 de euro, promiţând în schimb înlesnirea punerii în libertate a celor încarceraţi.
Cercetările sunt continuate în cauză în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspectului, existând indicii că acesta ar fi comis şi alte infracţiuni de înşelăciune, inducând în eroare părţi vătămate din alte judeţe ale ţării, prin prezentarea ca adevărate a unei fapte mincinoase.
Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate la timp în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.
Pornind de la acest caz concret prezentat, poliţiştii recomandă sătmărenilor să manifeste prudenţă în momentul în care intră în contact cu persoane ce le propun obţinerea unor bunuri ori servicii pe alte căi decât cele legale şi să nu aibă încredere în anumite oferte prezentate a fi extrem de avantajoase. Într-o atare situaţie singura atitudine corectă este sesizarea de îndată a Poliţiei şi furnizarea către anchetatori a tuturor informaţiilor cunoscute cu privire la acei ”comisionari” ce nu urmăresc decât o îmbogăţire rapidă!