A fost lansată monografia comunei Crucișor

Președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef a participat duminică, 9 septembrie, începând cu ora 16.30 la Crucișor, la lansarea monografiei comunei intitulată ”Crucişor la răscruce de vremuri”, semnată de Dan Marius Cosma, vernisajul artiştilor plastici Ovidiu Haţeganu şi Ciprian Cosma şi, nu în ultimul rând, la concertul susţinut de ansamblul folcloric ”Meseşul” din Sălaj.

La eveniment au participat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, senatorul Valer Marian, deputatul Viorel Buda, preşedintele CJ, Adrian Ştef, consilierul judeţean Octavian Petric, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Satu Mare, primarul comunei Crucișor, Florinel Andreica, alături de peste 100 de localnici şi invitaţi. Evenimentul a fost găzduit de Căminul Cultural din satul Iegherişte, comuna Crucişor.

În luarea de cuvânt Andreica a punctat importanţa demersului creativ al autorului. ”Monografia a fost cerută ani de zile de prietenii noştri din partea franceză a Asociaţiei Camors – Crucişor şi tot ce am putut arăta până în prezent au fost trei coli A4. Monografia a fost imperios necesară, impusă de relaţiile pe care le avem cu partenerii francezi şi Uniunea Europeană” a declarat primarul din Crucişor.

Ministrul Ovidiu Silaghi a apreciat cartea drept extrem de importantă întrucât oferă oricărui cititor o idee asupra istoriei şi parcursului istoric al comunei.

Adrian Ștef a vorbit despre importanța monografiilor ca moștenire pentru generațiile viitoare. De asemenea, a vorbit despre faptul că, CJ Satu Mare își dorește realizarea monografiei județului Satu Mare ca un document complex care să stea mărturie a faptelor, locurilor, obiceiurilor și tradițiilor. Ștef a prezentat și inițiativa CJ de a realiza un album fotografic al județului.

Dan Marius Cosma, autorul monografiei, a vorbit despre munca de cercetare depusă și importanța unei monografii care să rămână drept mărturie a celor care au locuit în aceste zone.

După lansarea monografiei cei prezenți au vizitat expoziția amenajată în incinta căminului cultural și s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblul folcloric ”Meseşul” din Sălaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.