Intervenție chirurgicală în premieră în județul Satu Mare


Endarterectomie carotidiană prin eversiune este denumirea tehnicii aplicată de dr. Zoltan Galajda pentru salvarea vieții unui sătmărean în vârstă de 65 de ani. Potrivit specialistului, tehnica aplicată nu necesită anestezierea generală a pacientului (adormirea acestuia).

În România este a doua operație de acest fel după ce, tot Zoltan Galajda a efectuata și prima intervenție pe carotidă folosind această tehnică operatorie (vasul care alimentează cu sânge creierul) în urmă cu aproximativ trei ani de zile al Târgu Mureș.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 31 august, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare. La întâlnirea cu presa au participat președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef însoțit de cei doi vicepreședinți Mircea Govor și Csehi Arpad, managerul SJU, Adrian Marc și dr. Zoltan Galajda.

Potrivit explicației date de medic, în momentul în care carotida se îngustează cu 70-75%, creierul are de suferit din cauza irigației sanguine insuficiente (nu mai ajunge destul sânge la creier) dar și din punct de vedere al asigurării oxigenării creierului, având în vedere că sângele îndeplinește și rolul de transport al oxigenului. În acest caz avem de a face cu un accident vascular cerebral, afecțiune ce poate imobiliza pacientul la pat sau la cărucior. Localizarea zonei îngustate se poate face printr-o metodă neinvazivă, metoda Dopller, după care pacientul poate fi pregătit pentru operație.
”Mai există și o altă tehnică, prin cateterism carotidian când se introduce un tub subțire în vasul de sânge afectat. În acest caz bolnavul este supus unei anestezii generale. Însă metoda folosită de mine permite doar o anestezie locală făcută cu o injecție administrată la nivelul plexului cervical (o injecție făcută la nivelul nervilor gâtului). Astfel, pacientul este conștient pe perioada operației. Am găsit și, să-i zicem așa, un instrument de cuantificare a stării de conștiență a bolnavului. Este vorba despre o jucărie. Rugăm bolnavul să numere de la 1 la 5 după care să strângă jucăria cu mâna, care va scoate un sunet. Astfel, dacă reacția pacientului este întârziată sau jucăria sună mai altfel, atunci știm că este o problemă și că mai avem câteva minute să intervenim”, explică medicul.

În luarea de cuvânt Adrian Ștef a declarat că se dorește dezvoltarea și altor secții ale SJU. ”Ne-am gândit și la înființarea unei secții de neurochirurgie la Satu Mare pentru ca bolnavii să nu mai fie transportați la Debrețin sau Cluj Napoca. Vreau ca aceste cazuri să se rezolve pe plan local pentru a nu pune în pericol viața pacienților”, a declarat Ștef.

Un Comentariu la "Intervenție chirurgicală în premieră în județul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.