Consiliul Județean dorește elaborarea unei monografii a județului Satu Mare

Inițiativa este cu atât mai lăudabilă cu cât de la apariția ultimei lucrări de acest gen au trecut mai bine de trei decenii. Lucrarea la care facem referire a văzut lumina tiparului în anul 1980.

Ședința de astăzi, 23 august, a avut scopul de a lansa idea unui astfel de demers. La întâlnire au participat o parte dintre șefii de instituții precum directorul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Satu Mare, George Vulturescu, consilierul aceleiași instituții, Gheorghe Toduț, directorul executiv al Camerei de Comerț, Daniela Culic, din partea Bibliotecii Județene, istoricul Viorel Câmpean dar și alți reprezentanți ai unor instituții din județ. La întâlnirea de astăzi, Consiliul Județean (CJ) a fost reprezentat de Cristian Anghel, consilierul pe parte de dezvoltare regională, proiecte strategice și instituții sociale al președintelui CJ Satu Mare, Adrian Ștef.

La începutul ședinței Vulturescu a ținut să le reamintească celor prezenți că ”în decursul anilor, pe parte culturală, au apărut o serie de monografii. Totodată, o mare parte dintre localitățile județului au monografii proprii unele foarte bine documentate iar altele mai puțin”. Directorul Centrului pentru Cultură a ținut să precizeze că elaborarea unei asemenea lucrări, cum este monografia unui județ, presupune alcătuirea unui colectiv de specialiști veniți din diferite domenii de activitate. Pe lângă toate acestea, Vulturescu consideră că trebuie știut de la bun început cât de amplă va fi lucrarea și dacă va trata și aspecte din istoria, cultura, economia, etc., a comunelor, orașelor și municipiilor existente pe raza județului.

La rândul său, Cristian Anghel a declarat că lucrarea trebuie să cuprindă cât mai multe domenii. ”Mă gândesc aici nu doar la partea de istorie și geografie ci și la cea de dinamică economică, la elemente de statistică, etc. Desigur, aceasta este doar prima întâlnire care s-a dorit a fi mai mult una informativă. Dar la ședințele următoare doresc să veniți cu propuneri pentru fiecare domeniu în parte. Vă rog să vă gândiți la numele unor specialiști care ar fi dornici să se ocupe de elaborarea unei asemenea lucrări cât și la linia pe care dorim să o urmăm”.

Felician Pop a adus în atenția celor prezenți și importanța elaborării unui album a județului Satu Mare având în vedere că ultima lucrare de acest gen a apărut în 1988.

În secolul trecut au fost elaborate două monografii cu privire la ținuturile Sătmarului. Prima lucrarea a văzut lumina tiparului în 1908 și poartă semnătura lui Borovsky Samuel, iar cea de-a doua monografie (a județului Satu Mare) a apărut în 1980.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.