Săpăturile la cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit vor fi reluate în luna septembrie

Descoperirile făcute de către arheologi la cuptoarele dacice de la Șuculeu (Medieșu Aurit) continuă să surprindă lumea științifică. Așa cum am scris într-unul din articolele anterioare un grup de elevi de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” coordonați de profesorul de istorie Octavian Onac și de arheologul Muzeului Județean Satu Mare, Robert Gindele au efectuat, timp de două săptămâni săpături în zona renumitelor cuptoare dacice de la Medieșu Aurit.

Surprizele nu au întârziat să apară. Astfel, arheologii au scos din țărâna locului artefacte ce provin (potrivit specialiștilor) din epoca bronzului (3.500 î.Hr.-2.200 î.Hr.)și pot fi atribuite culturii Suciu de Sus. ”Să nu uităm că vorbim despre cel mai vechi centru de olărit din Europa și cert este că în prezent știm foarte puține despre această zonă. Am descoperit artefacte ce provin din epoca bronzului, obiecte create de oameni care au trăit înaintea dacilor cărora le aparțineau aceste cuptoare”, a declarat Robert Gindele.

În cele două săptămâni săpăturile au fost efectuate între cuptoarele dacice unde, pe lângă cele câteva artefacte ce provin din epoca bronzului, arheologii au descoperit o fântână dar și urmele unui șopron de uscat vasele.
Gindele spune că săpăturile vor continua în a doua parte a lunii septembrie ”deoarece mai avem mult de lucru și vrem să înțelegem cât mai bine viața acestei comunități care se pare că a fost una extrem de importantă în viața economică a zonei”.

2 Comentarii la "Săpăturile la cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit vor fi reluate în luna septembrie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.