Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi primului ministru Victor Ponta, pe care le consideră ”de natură să afecteze independenţa justiţiei”.
”Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în calitate de reprezentanţi la vârf ai autorităţii de stat şi ale lui Ion Iliescu, în calitate de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii, care au făcut “susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat”.
“Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României. Conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012″, a precizat CSM.
Declarațiile lui Antonescu care a deranjat CSM
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri că cere procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac “masiv” în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului.
El a precizat că nu formulează acuzaţii legate de aceste anchete, dar consideră că sunt necesare lămuriri, date fiind amploarea lor.
“Având în vedere amploarea lor (a cercetărilor, n.r.), având în vedere modalităţile fără precendent – pentru că cel puţin din cât cunoaştem istoria României, de la colectivizarea forţată din anii 50 un asemenea desant de procurori din poartă în poartă în satele româneşti nu s-a mai cunoscut – având în vedere faptul că acelaşi Parchet, cu aceiaşi conducători, cu prilejul altor alegeri, altor plângeri formulate în legătură cu posibile fraude electorale nu a acţionat aprope deloc nicidecum în asemenea proporţii, cred că e necesar, şi cer pe această cale Procurorului General al republicii, să ofere explicaţii publice în legătură cu natura, cu mijloacele şi cu scopul acestor cercetări”, a spus Antonescu.
Preşedintele interimar a menţionat că nu are îndoieli asupra acoperirii legale a acţiunilor procurorilor: “Eu nu am îndoieli că toţi procurorii care fac aceste cercetări în aceste zile au acoperire legală”. “Nu ştiu în ce măsură ceea ce mulţi dintre noi, care nu suntem jurişti, ştiam – că, de exemplu, mărturia cu jurământ, cu Sfânta Scriptură, se depune în faţa instanţei judecătoreşti s-a modificat şi se depune şi în faţa procurorilor”, a spus Antonescu.
El a subliniat faptul că, în legătură cu cercetările desfăşurate de procurori în aceste momente, sunt chestiuni asupra cărora şefulul Parchetului General are datoria să lămurească opinia publică pentru că, în caz contrar, poate să existe şi să se extindă sentimentul că această instanţă acţionează în scop politic.
Antonescu a subliniat faptul că precizările Parchetului sunt necesare pentru a nu se crea şi extinde sentimentul că există pericolul că dreptul de vot şi secretul votului nu mai sunt asigurate.
“Acest lucru e inacceptabil în sensul în care afectează drepturi fundamentale, în măsura în care efectul său social poate fi acela al unei descurajări a cetăţenilor de a mai participa pe viitor la scrutine. Ar fi un act cu consecinţe antidemocratice deosebit de grav”, a spus Antonescu.
De asemnea, preşedintele interimarar a cerut preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for pe tema cercetărilor “masive” făcute de procurori pe tema referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie.
“Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la justiţie. Ţara are nevoie de un ministru stabil la justiţie, trebuie să se întâmple cât mai repede”, a spus Antonescu.
dcnews.ro
6 Comentarii la "Război între CSM și USL"