O poveste dulce și sănătoasă


”Mierea de albine împreună cu celelalte produse apicole (naturale și nefalsificate) au efecte benefice asupra sănătății organismului, iar cel mai important este să ne dăm seama de acest lucru la timp și să le folosim preventiv”. Sunt cuvintele după care se ghidează și și-a construit un adevărat stil de viață, Ioan Săbăduș, împreună cu familia sa.

Și pentru a-și împărtăși cunoștințele și experiența dobândită în domeniul apiculturii și cu restul semenilor săi s-a gândit să încropească o mică afacere, un magazin de produse apicole. I-a spus ”Albinuța” iar locul este amplasat într-un spațiu generos situat pe strada Petofi Sandor, nr. 21, lângă fabrica Mondiala, în Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Omul povestește că, prin demersul său nu dorește decât să lămurească și să îndrume cât mai mulți oameni să consume cât mai multe produse apicole pentru ca pe urmă să reușească să recunoască un produs de calitate din noianul celor falsificate.

Povestea soților Săbăduș ”a început cu mulți ani în urmă, poate chiar 4-5 ani, când am început să consum produse apicole și am observat că mi se îmbunătățește sănătatea”, se destăinuie omul. Și cum avea rezultatele celui mai important test, și anume a celui făcut pe propriul său corp, în decembrie anul trecut (2011) s-a gândit să-și deschidă magazinul pentru a le oferi și celorlalți semeni de-ai săi măcar o fărâmă din binefacerile acestor produse.

Vorbește cu entuziasm despre una dintre cele mai importante produse apicole – mierea, a cărei beneficii sunt cunoscute pe toate meridianele lumii. ”Apicultura are un calendar extrem de precis. Astfel, prima dată avem mierea de rapiță, în luna aprilie, apoi mierea de tei, în luna mai. Pentru tei îmi duc familiile de albine în zona Mănăstirii Portărița. Avem apoi mierea de salcâm, asta de două ori pe an, iar cea de floarea-soarelui și poliflora în lunile iulie și august”.

Pe lângă entuziasmul aproape palpabil care izvorăște din fiecare din vorbele sale, Ioan Săbăduș își exprimă cu o oarecare sfială și un regret. ”Din păcate oamenii nu recunosc mierea contrafăcută, cu toate că … e atât de simplu. E o regulă de aur care trebuie știută de către toți: mierea adevărată este mierea care cristalizează. Vă amintiți poate de mierea bunicilor noștri, păstrată în borcane mari ce parcă era amestecată cu zahăr. Aceea e mierea adevărată. Cel mai repede cristalizează mierea de rapiță, chiar după o săptămână. Mierea de floarea-soarelui și poliflora cristalizează după una, două săptămâni însă, mierea de salcâm doar după un an sau chiar mai mult”.

Odată depozitată, nu e totuna unde ținem mierea. Astfel, așa cum ne povestește apicultorul nostru, temperaturile crescute (peste 40 grade Celsius) și expunerea la soare nu fac decât să distrugă vitaminele conținute în mierea de albine.

Cei care trec pragul ”Albinuței”, vor găsi nu doar miere ci și alte produse apicole atât de necesare organismului. Spre exemplu, propolis, care este considerat de apicultori dar și de medici și biologi, drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. ”Polenul este bun pentru memorie și previne căderea părului”, povestește Săbăduș.

Pe lângă polen, propolis și miere, Săbăduș are și câteva preparate proprii, îndelung studiate. Observându-le efectele asupra organismului uman, le recomandă tuturor, atât celor mici cât și celor mari, pentru a le alunga oboseala, pentru a diminua stresul și în vederea creșterii imunității organismului. Unul dintre preparatele proprii care se ”mulează” extrem de bine pe aceste cerințe este și un energizant care, potrivit celor spuse de Săbăduș, în decurs de 3 săptămâni are darul de a revigora organismul. Și pentru a se încredința de efectele benefice a noului său preparat, apicultorul nostru l-a testat pe propriul corp. ”Într-adevăr alungă oboseala și scade stresul. Ce am făcut? Am amestecat miere de albine, polen și tinctură de propolis și am obținut un preparat garantat”.

În ceea ce privește afacerea pe care tocmai a pus-o pe picioare, Săbăduș spune că ”avem vânzare deoarece avem calitate”. Sunt cuvinte care ar trebui să le servească drept slogan fiecărui investitor. ”Pe lângă miere, propolis, polen sau produse proprii mai comercializăm: ceaiuri, siropuri, cereale, cosmetice pe bază naturală dar și tot felul accesorii pentru apicultori. De asemenea produsele noastre sunt distribuite atât în țară cât și în străinătate. Avem clienți din: Danemarca, Germania, Spania și Italia. Știți cum e? Este greu să ai produse care într-adevăr îți garantează ceva. Dacă garantezi ai clienți fideli. Dacă nu garantezi … nu ai”, explică Săbăduș.

Cei care doresc să dobândească mai multe informații despre proprietățile produselor apicole dar și despre modul de întrebuințare a acestora sunt rugați să acceseze pagina: http://mierea-de-albine.blogspot.ro.

3 Comentarii la "O poveste dulce și sănătoasă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.